Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović kaže da očekuje od patrijarha SPC Irineja da demantuje svoju izjavu o položaju Srba u Crnoj Gori, sramno rekavši da „to niko normalan ne može ni pomisliti“, aludirajući na mentalno zdravlje patrijarha Irineja, a ovakav ispad se ne pamti od sukoba na ovim prostorima!Patrijarh srpski Irinej ocenio je u intervjuu podgoričkom Danu da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozoglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske.

– Moj jedini komentar na to što navodite mogao bi biti da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti. Očekujem da to patrijarh demantuje – rekao je Ðukanovic.

Na pitanje da li je izjavu patrijarha shvatio kao pretnju da će SPC braniti Mitropoliju crnogorsko-primorsku od navodnog oduzimanja imovine u Crnoj Gori, Ðukanović tvrdi da će Zakon o slobodi veroispovesti, koji je u pripremi, regulisati tu oblast „u sklopu ukupne državne brige o ljudskim pravima i slobodama, po najvišim međunarodnim standardima“.

– Bilo čiji interesi ili pritisci, s bilo kog nivoa, neće nas sprečiti da uredimo odnose i u toj oblasti u skladu sa evropskom praksom“, poručio je Ðukanović.