Mnogi ne znaju šta je zaista post, pa vodenicu okrenu na svoju vodu. Konzumiraju alkohol, cigarete, spopadaju žene, svađaju se sa roditeljima, partnerima i prijateljima, ali ne jedu hranu životinjskog porekla i misle da je dovoljno! Verujemo da će vam ova priča o starcu Gavrilu Gruzijskom pomoći da shvatite šta post zapravo znači.

Prenosimo priču u celosti:

„Pitao sam starca Gavrila kako da postim, nisam slutio tada šta će mi reći. Kada sam ga to pitao on me je pogledao, ćutao neko vreme, a onda me poveo u stranu da niko ne čuje. Ispričao mi je ceo moj život, sve moje grehove koje sam učinio od detinjstva, kao da je bio pored mene.

Bio sam jako potresen. Zaprepašćen. Počeo sam da plačem. Kada sam se pribrao opet smo seli, starac je bio jako blag i tešio me.

Onda je doneo neko posluženje i rekao: „Ajde uzmi, posluži se malo.“ Onako uznemiren rekao sam: „Oče, ne mogu sad ništa da jedem.“

Starac Gavrilo je tada odložio poslužavnik i rekao: „Eto dete moje, to je post. Kad vidiš svoje grehove, pa od bola ne možeš da jedeš.“

„Naprasni vernici“ su zaboravili, a mnogi verovatno nikada nisu ni čuli za reči i tumačenja vladike Nikolaja Velimirovića koji je rekao da se post sastoji od uzdržavanja od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Post je vladanje sobom. Nije u pitanju samo hrana, već za vreme posta treba da imamo drugačije ponašanje. Ako se posti samo hranom, onda je u pitanju obična dijeta.

Za hrišćane je duša važnija od tela, a hranom se posti kako bi se pročišćeni organizam lakše usredsredio na duhovni post. Bitno je zapamtiti tri stvari ukoliko želite da budete pravi hrišćanin.

Za duhovni post bitno je pokajanje, molitva i činjenje dobrih dela, a za telesni izbegavanje mesa, mleka i jaja.