Više od polovine anketiranih srednjoškolaca sa juga Srbije smatra da je Evropska unija nepravedna prema našoj zemlji, pa preovladava uverenje da mali narodi u EU nemaju perspektivu. Istovremeno, veruju u to da je Rusija najveći prijatelj Srbije.

Istraživanje o stavovima srednjoškolaca Jablaničkog okruga o EU, koje je sprovelo Ministarstvo za evropske integracije – posredstvom organizacije EPUS i uz podršku Tehničke škole „Rade Metalac“ u Leskovcu – pokazalo je da gotovo polovina ispitanika smatra da su evropski narodi uobraženi, da omalovažavaju Srbiju i da ćemo, iako nam se sada obećavaju med i mleko, prijemom u članstvo biti iskorišćeni. Čak 45 odsto od oko 500 učenika iz 18 srednjih škola širom Okruga smatra da članstvo u EU znači i – manje slobode.

– Oko 40 odsto ispitanika veruje u to da će Srbija ulaskom u Evropsku uniju izgubiti nacionalni i kulturni identitet, a čak trećina njih o tome nema stav – istakla je rukovodilac istraživanja Suzana Dimitrijević.

Više od polovine ispitanika smatra i to da su EU i Srbija različiti svetovi, pa niko nikoga ne razume. Anketirani srednjoškolci uglavnom nisu upoznati sa tim da se Rusija ne nalazi na listi prvih 15 zemalja koje ulažu bespovratna sredstva u razvoj naše zemlje, već da su to na prvom mestu fondovi EU, na drugom SAD, na trećem Nemačka…

– Istraživanje je osvetlilo i potrebu za boljim informisanjem mladih o evropskim integracijama Srbije, što je prvenstveno zadatak za škole i medije, jer se jedino uz obaveštenost o činjenicama mogu prevazići predrasude koje postoje – zaključila je Suzana Dimitrijević.

(Večernje novosti)