Nova strategija EU za Zapadni Balkan predviđa da Srbija i Kosovo do kraja 2019. godine potpišu pravno obavezujući sporazum, piše prištinski list „Koha ditore“.

„Koha ditore“ navodi da je reč o otimističnom scenariju EK, po kojem će Srbija i Crna Gora biti članice Unije do 2025. godine, ali i da će pregovori o pridruživanju početi i sa drugim zemljama u regionu (Albanija, BiH, Kosovo i Makedonija).

– Do 2019. godine, Kosovo i Srbija će postići sveobuhvatnu normalizaciju odnosa u obliku pravno obavezujućeg sporazuma, koji je osnovni uslov za obe zemlje na putu evropskih integracija – navodi se u tekstu.

Takođe, u tekstu piše i da će do 2019. godine BiH dobiti status zemlje kandidata za članstvo, a Albanija sprovesti pet reformskih prioriteta, uključujući reformu pravosuđa.

Navodi se i da će Makedonija postići opipljive reforme, ali i da će morati da reši spor sa Grčkom.

– Na kraju ovog procesa, 2025. godine, sve zemlje u regionu će pokrenuti ili čak primeniti sveobuhvatne i ubedljive reforme u ključnim oblastima vladavine prava, regionalne saradnje i pomirenja – piše prištinski dnevnik.

Glavni urednik ovog lista Agron Bajrami ranije danas je na svom Tviter nalogu napisao i da bi ovo trebalo Srbiji da otvori put ka EU, kojoj bi u tom slučaju pristupila 2025. godine.

– Novi nacrt strategije Evropske komisije za proširenje Zapadnog Balkana predviđa da Kosovo i Srbija do kraja 2019. godine imaju pravno obavezujući sporazum, što će otvoriti put za pristupanje Srbije Uniji do 2025. godine, kao i jasan put evrointegracijama Kosova – napisao je on.

Bajrami je na Tviteru naveo i da nacrt strategije ima 12 strana, da je datiran na 8. novembar i da ima dosta informacija, procena, uslova i rokova za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Za sada nema zvanične potvrde ove informacije, mada su se u javnosti u prethodnom periodu pojavljivale razne informacije u vezi sa ovim sporazumom. Tačnije, sredinom novembra kosovski predsednik Hašim Tači upravo je narednu godinu naveo kao termin za potpisivanje sporazuma o normalizaciji i pomirenju.

– Verujem da tokom naredne godine mi treba da postignemo da potpišemo istorijski sporazum sa Srbijom o normalizaciji i pomirenju – rekao je tada Tači.

Vučić: EU nam neće dozvoliti da budemo članica bez pravno obavezujućeg dokumenta sa Prištinom
O pravno obavezujućem sporazumu, samo bez datuma, govorio je i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

– EU neće dozvoliti da Srbija postane punopravna članica Unije bez pravno obavezujućeg dokumenta na kraju procesa normalizacije odnosa sa Prištinom – rekao je on pre petnaestak dana.