Forbs je napisao članak o samom projektu i ne deluje kao da svi imaju stav premijera Vučića.

Forbs je okarakterisao projekat kao šalu i nije imao baš reči hvale za razvijanje cele priče.

Tekst prolazi kroz istoriju tog dela grada kao i samog projekta, koji je najavljen 2012. godine od strane tada prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i to „ploveći Savom sa Rudolfom Đulijanijem“.Već 2014. nađen je investitor Igl Hilsa, Mohameda Alabara, koji je došao sa „idejom“ da u ceo projekat uloži svoje 4 milijarde dolara.

Uskoro je predstavljen projekat „grad za bogate“, planiran u tajnosti, bez učešća javnosti, što je građane dočekalo nespremne.

Kako navodi Forbs, označujući ovaj projekat onim od nacionalne važnosti (kao što su aerodromi i vojne baze), vlast je izbegla zakone Srbije i urbanistički plan i samo usput menjala zakone, navodi list.

To je upravo razlog velikog otpora građana prema ovom projektu, koji su u više navrata protestovali.

U zaključku teksta, Forbs piše da su se obećanja od aprila 2015. kada je ugovor potpisan do sada malo promenila, pa tako „umesto džaka punog milijardi dolara“, Igl Hils treba da investira 160 miliona dolara, dok će Srbija dobiti dodatnih 300 miliona dolara u pozajmicama.

Zauzvrat , Igl Hils dobija 68 odsto profita i zemlju na 99 godina.

Tekst se završava izjavom srpskog arhitekte Mirjane Milanović:

„Nada je u tome da u Beogradu gotovo uvek sve propadne. Zato se nadajmo da će se desiti najgore, što bi bilo ono najbolje što se može desiti“, poručila je.

 

Izvor: Vestinet.rs