Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj protivi se ideji o, kako navodi, razmeni teritorija sa Beogradom ili podeli Kosova i poručuje da za njega „podela znači rat“

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj protivi se ideji o, kako navodi, razmeni teritorija sa Beogradom ili podeli Kosova i poručuje da za njega „podela znači rat“, preneli su prištinski mediji.

Kako prenosi prištinski portal Kosovapress, Haradinaj je to rekao reagujući na izavu američkog ambasadora Grega Delavija, koji u sinoćnoj izjavi z KTV nije isključio mogućnost podele Kosova.

„Razdvajanje je borba za mene, ja kažem to bez oklevanja i da je opasno da se sda govori o razdvajanju“, rekao je Haradinaj na RTV Dukađini, prenosi Kosovapress.

Prema njegovim rečima, „svako ko pominje podelu Kosova izazvaće tragediju na Balkanu“.

„Nije dobro spominjati podelu. Svako ko spominje podelu, iz bilo kog razloga, pogrešno jer bi to moglo da dovede do tragedije na Balkanu „, naveo je on.

U ovim okolnostima, kaže, nema podele ili razmene teritorija.

„Nema razmene, nema podele teritorija, to je opasno u ovim okolnostima“, rekao je, između ostalog, Haradinaj, prenosi prištinski portal.

Američki ambasador je na pitanje da li je podela Kosova opcija, rekao da ne želi da govori o elementima koji bi se mogli naći u konačnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

DELAVI NE ISKLJUČUJE MOGUĆNOST PODELE KOSOVA

Na Beogradu i Prištini je da odluče o eventualnoj podeli Kosova, izjavio je američki ambasador u Prištini, Greg Delavi, ne isključujući mogućnost i podele Kosova, ali o tome, kaže, ne želi da govori.

Gostujući u emisiji Rubikom KTV-a, Delavi je na pitanje o mogućnoj podeli Kosova, rekao, za razliku od nedavne izjave da podela Kosova nije opcija, sada odgovara da ne može da priča o nečemu što bi, kako je rekao, moglo biti deo konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Naveo je da se američka politika prema Kosovu nije menjala.

„Što se tiče američke podrške Kosovu, nema nikakvih promena. Naša posvećenost Kosovu je od dvadesetih godina bila nepromenjena i nema nikakvog znaka da nova administracija planira bilo kakvu promenu“, rekao je Delavi.

Na insistiranje da li iskljlučuje mogućnost podele Kosova, ambasador kaže:

„Rekao sam da ne želim da govorim o tome što može da bude deo konačnog sporazuma. Neću da govorim o tome šta mislim kakko treba voditi briselski dijalog, niti šta bi se desilo ako bi se promenila forma dijaloga. Ako govorimo o tome šta bi trebalo da se desi ovde to je da treba da postoji veće učešće kosovskih političkih predstavnika u tome. Svako treba da bude uključen u razgovor o svim pitanja“.

Upitan da li to znači da će svaki sporazum oko kojeg se saglase Beograd i Priština biti prihvatljiv za američku administraciju, Delavi je ponovio da neće da odgovori na to pitanje.

„Izvinjavam se. Vi ste vrlo kreativni i ja kada razgovaram sa nekim postavim pitanje na nekoliko različitih načina, ali opet to je isto pitanje i ja ne želim da nerviram gledaoce“, rekao je američki diplomata.

Na konstataciju da se u politici SAD ipak nešto promenilo, Delavi kaže da je ovih dana fokusiran na podsticanje prištinskih političara da pokušaju da budu zajedno i da zajedno na tome što su, kako je rekao, ciljevi tzv. Kosova.

„Kosovski političari mora da budu zajedno i da najpre utvrde šta su im ciljevi. Moraju da se potrude da postignu konsenzus o tim ciljevima i to su stvari na koje se trenutno fokusiramo“, rekao je Delavi. Kosovo treba da sazna koji su njegovi ciljevi; moraju se truditi da postignu konsenzus o tim ciljevima i to su stvari za koje se fokusiralo za sada.

Ma ponovljeno insistiranje da odgovori na pitanje zar ne bi trebalo da postoje „crvene linije“, ambasador kaže da nema mnogo pomoći od priče o crvenim linijama, već je ukazao da je se, kako je rekao, tzv. Kosovo suočava sa jedinstvenim trenutkom u istoriji, kada odlučuje o svojoj budućnosti i budućnosti za svoju decu.

To, istakao je, znači da nervozu, napetost i nesporazume u ovom trenutku treba ostaviti po strani.

„Mislim da je važno da se fokus stavi na to kako da se napravi bolja budućnost za sve građane Kosova, i za građane Srbije i pronaći način da se docje do normalizacije odnosa na čemu se radi već dugo vremena“.

Ambasador nije komentarisao odlazak predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija u Brisel, uprkos protivljenju opozicije, već je samo poručio svima onima koji govore o dijalogu Beograda i prištine da „uđu u idgru“, učestvuju u diskusijama i pokušaju da shvate šta je to što Kosovo želi, kao i kako se to može postići.

Upitan da li postoji vremenski rok za okončanje dijaloga Beograda i Prištine, Delavi kaže da ne zna da li postoji vremenski rok, ali da zna da ovakva prilika neće biti otvorena zauvek.

„U ovom trenutku postoji energija o dijalogu. Postoji energija ovde u Prištini, ima snage u Beogradu, ima snage u Briselu i ima snage u Vašingtonu. da Brisel ima moć u Vašingtonu Tako da ako pogledamo ka 2019., biće evropski izbori, niko ne može da predvidi kako će oni biti završeni, ali znam da sada postoje ljudi, u Briselu, u Vašingtonu, koji žele da dogovor bude postignut. I zato mislim da ovu priliku treba iskoristiti“, rekao je Delavi.

Upitan da li je to kraj godine, Delavi ističe da se za pregovore nikada ne može reći kako će se razvijati i koliko će trajati.Nemoguće trenutno predvideti koliko će dugo sve trajati…