Udruženje ratnih veterana Varaždina pokušalo je, naime, da spreči dolazak srpskog muzičara, nakon što su to isto učinili, ali uspešno, pripadnici udruženja veterana iz Karlovca, gde je Bajaga trebalo da nastupi na Danima piva u tom mestu.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok kaže da je Bajaga u tom hrvatskom gradu nastupao dva puta u poslednjih osam godina i da nije bilo nikakvih problema.

„Nismo se nikada protivli njegovom nastupu, niti je bilo negativnih reakcija. Verovatno je to ođek onoga što se dogodilo u Karlovcu, ali Karlovac nije Varaždin“, rekao je Čehok.

Portal 24sata je tim povodom konstatovao da je ovo leto u Hrvatskoj obeležila „mobilizacija desnice, branitelja i Crkve“.

Uz podsećanje da se dešava nešto slično onom kada su se veterani borili protiv nekadašnjeg premijera Zorana Milanovića, 24sata piše da „branitelji imaju rat za (Marka Perkovića) Tompsona, protiv drugih pevača“.

Komentator konstatuje da je zapravo zahtev hrvatskih veterania za zabranu drugih pevača kontraproduktivna u odnosu na buku koja se dogodila zbog Tompsona.

Time, ističe, oni dokazuju da je Tompson više od pevača, „nekakva ikona radikalne desnice i njen tribun“.

Inače, Bajaga je s Instrukturima nastupao u Varaždinu dva puta, 2010. i 2015. godine, pred desetak hiljada ljudi i oba puta nije bilo nikakvih problema.

U okviru svojevrsne „anti-Bajaga“ histerije, koja je zavladala proteklih dana, tvrdi se da je on pevao „za četnike“ u Banjaluci i Kninu, 1993. i 1994. godine a, kako prenosi tportal, preko opskurnih portala objavljuju se “inkriminišući“ dokazi.

Mediji pišu da protivnici Bajagi zameraju pesmu „Buđenje ranog proleća“ iz 1991. u filmu „Vukovar, jedna priča“ Bore Draškovića, srpskom kandidatu za Oskara 1995, iste godine kad je hrvatski kandidat bio film „Vukovar se vraća kući“ Branka Šmita.

Podseća se da ovaj, u osnovi antiratni film, završava snimcima srušenog Vukovara iz vazduha, koji za muzičku podlogu imaju Bajaginu pesmu.

Delove ovog filma protivnici Bajaginog nastupa dele na Jutjubu bez pojašnjavanja konteksta.

Drugi slučaj je pesma “Samo sloga Srbina spašava“ nastala 1999. godine u kojoj Bajaga s Dejanom Cukićem i Borom Đorđevićem peva kao odgovor na NATO bombardovanje Srbije, iako ta pesma nema nikakve veze s Hrvatskom.

b92.net