Haški sud je u presudi Ratku Mladiću oslobodio Slobodana Miloševića i Beograd od odgovornosti za rat u Bosni i Hercegovini, piše zagrebački Jutarnji list dodajući da je to učinio tiho i ne objavljujući na velika zvona.

Milošević je imao neke veze s Karadžićem i Mladićem, ali prema mišljenju Haškog suda nedovoljno jake da bi se smatralo da je član udruženog zločinačkog pothvata u sklopu kojeg su počinjeni zločini u Bosni i Hercegovini.

Iako je Mladić optužen da je “zločine počinio zajedno s Miloševićem i njegovim beogradskim saradnicima, sudije su u sredu čitajući sažetak presude izbacili lidera Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića.

U samoj presudi navodi se da sudije nisu našle dokaze da bi Slobodan Milošević ili neko od njegovih beogradskih kolega bio saučesnik udruženog zločinačkog poduhvata od 1991. do kraja 1995. godine s ciljem proterivanja Hrvata i Bošnjaka, tadašnjih muslimana, s velikih delova BiH.

Tu vrlo važnu činjenicu Hag je sakrio u fusnoti broj 15357 na dnu 2090. stranice haške presude Mladiću: “Sudsko veće nalazi da je više osoba sudelovalo u udruženom zločinačkom poduhvatu, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika, Biljanu Plavšić, Nikolu Koljevića, Bogdana Subotića, Momčila Mandića i Miću Stanišića”.

Uz to ide fusnota, na dnu stranice malim slovima: “Dokazi koje je primilo sudsko veće nisu pokazali da su Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Željko Ražnatović ili Vojislav Šešelj učestvovali u realizaciji zajedničkog kriminalnog cilja”.