Prištinska delegacija koja je u utorak putovala na novu rundu briselskog dijaloga, zalutala je u vazdušnom prostoru, pa su iszmislili da je jednom putniku pozlilo. Šaljući lažne oidatke o kontroli letenja Srbije i Crne Gore – SMATSA, izdejstvovali su da se letelica vrati u Tiranu.

S obzirom na to da su u avionu, kao deo pregovaračkog tima, osim vlasnika letelice Bedžeta Pacolija, bila i trojica bivših pripadnika i lidera terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), optuženih za zločine pred srpskim sudovima, u momentu kada su se približavali teritoriji Republike Srpske izrežirali su „medicinski slučaj“. I sve zbog mogućeg straha da bi mogli biti prizemljeni i potom uhapšeni.

Prema informacijama, iz Kontrole letenja, avion tipa chellenger CL 60, a koji pripada registru SAD, iz Albanije je ušao u vazdušni prostor Crne Gore, ali je pre ulaska u BiH, u 19.48, pilot zatražio povratak u vazdušni prostor Albanije.

– Kao razlog naveo je da se u vazduhoplovu nalazi putnik koji se ne oseća dobro i zatražio je promenu plana leta i povratak ka Tirani i uputila avion u vazdušni prostor Albanije. Više se nisu vraćali u prostor u kojem pružamo usluge – navode u SMATSA.

Uz napomenu da oni ne raspolažu informacijama o imenima putnika, ni o valsnicima aviona, iz Kontrole letenja navode da su u utorak tokom dana pripremili plan za let na relaciji Priština – Brisel. U njemu je navedeno da će proći rutom kroz vazdušni prostor Makedonije, Albanije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i dalje do Brisela. Plan leta nije imao informacije o posebnom statusu.

Kako je posvedočio direktor prištinske televizije Kljan Kosova Baton Hadžiju, koji je takođe bio u avionu,Pacoli je primetio da ne lete prema Brindiziju u Italiji, kao svaki put ranije, i naredio pilotu da ih vrati u Tiranu. Time je, prema navodima prištinskih medija, „izbegnut skandal“.

 

(srbija danas)