Ubica Ane, ćerke generala Ratka Mladića, ritualno je ubijen u Moskvi. To je bila generalova osveta za smrt njegove mezimice.

Čoveku koji je nekada bio blizak Mladiću, ali i Željku Ražnatoviću Arkanu, krivcu za tragediju Mladićeve ćerke, pucano je u glavu. Dva hica, po jedna u svako oko.

Kako objašnjava Božidar Spasić, bivši obaveštajac državne bezbednosti, Mladićeva mezimica želela je da ide na ekskurziju sa Medicinskim fakultetom, ali je general bio protiv toga. Kako nije mogao da je ubedi, Mladić je angažovao prijatelja da pazi na njegovu ćerku dok je u Moskvi.

– Početkom devedesetih godina Ratko je molio svog najboljeg prijatelja koji je u tom periodu bio u Moskvi da čuva i štiti njegovu ćerku dok ona boravi u Rusiji. Tek kada je dobio uveravanja da će Ana biti hiljadu posto bezbedna, general je dopustio da putuje – počinje priču Spasić.

Zbog te dozvole i Aninog putovanja, Mladić se kaje i dan-danas.

– Po njenom dolasku u Moskvu desio se neprijatan incident između tog čoveka i Ane. Nažalost, došlo je do fizičkog i seksualnog nasilja. Pritom je taj Ratkov prijatelj obio i sef u kojem su se nalazile pare za njeno školovanje. Ana je nakon svega toga obavestila oca, a ubrzo je i pod tragičnim okolnostima i preminula – nastavlja Spasić.

Prema podacima koji su tada stizali u Državnu bezbednost, jasno je da je general bio odlučan da uzme pravdu u svoje ruke.

– Ratko je naknadno poslao dva čoveka u Moskvu da nađu tog čoveka. Lako su ga našli. Čovek je ubrzo pronađen mrtav. To su informacije koje su u to vreme stigle u moj kabinet – tvrdi Spasić.

Iako je krivca kaznio, general Vojske Republike Srpske nikada nije mogao da prihvati činjenicu da je njegova Ana bila smetnja bilo kome.

– I ćerku ste mi ubili, onakvo dete… Dali ste Arkanu da je ubije – bila je rečenica koju je srpski general izgovorio zatvorskim čuvarima pre nego što je isporučen Hagu.

Sumnju generala u Arkana, s kojim je sarađivao njegov bliski prijatelj, direktno odgovoran za Aninu smrt, potvrdio je nedavno bivši šef beogradske policije Marko Nicović.

– Mladić je bukvalno proterao Arkana iz Bosne! Vezanog kao džukelu u prikolici kamiona preterao ga je preko Drine i rekao mu: „Nemoj da ti je palo na pamet da si više ikad kročio u RS.“ To zaista više nikad nisu uradili ni Arkan ni njegovi ljudi. Nije isključeno da je Željko iz osvete i povređene sujete udario Mladića tamo gde će najviše da ga boli i ubio mu ćerku – kazao je Nicović.

Nakon Anine smrti general se teško borio sa osećanjem krivice jer je znao da je ubijena zbog njega. Poslednja želja bila mu je da ga pre odlaska u Hag odvedu na njen grob. Krajem maja Mladićeva želja je ispunjena. Nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da je ta poslednja Mladićeva poseta ćerkinom grobu trajala 45 umesto predviđenih 30 minuta.

– Da je želeo i duže da ostane, niko ga ne bi dirao. Išlo se sa pretpostavkom da je tu poslednji put, kasnije sam čuo da je bio jako zahvalan na tome.

Ovo je Ratko pričao o Ani

– Ja znam da je moja Ana ubijena! I znam čoveka koji ju je ubio, znam i zašto su je ubili. Braća Srbi su to! Ali ja ću s njim sam da završim…

– Bio mi je jedan čovek u kući, pitao me koga više volim – Darka ili Anu. Pitao sam ga kako ću decu deliti?! Insistirao je. Rekoh mu, Ana je žensko, nekako mi se pod srce zavukla… Tad je izašao iz kuće… Ubrzo zatim desila se Anina apsolventska ekskurzija, pa te čudne glavobolje i njeno insistiranje da krene sa mnom na front…

VIDEO:

(Srpski telegraf)