Slučaj Sare Vidak, 20-ogodišnje devojke iz Srbije, prerasta u veliki međudržavni problem između Srbije i Crne Gore. Uhapšena je prošle nedelje zbog navodnog napada na sudiju prekršajnog suda u Kotoru. Međutim, Vidak i članovi njene porodice koji su prisutvovali incidentu, tvrde da je sudija izmislila napad zbog kog je devojka završila u zatvoru.

Bahata napadačica ili žrtva arogantnog sudije? Saru Vidak optužila je sudija prekršajnog suda u Kotoru Jelena Stanišić za fizički napad. Navodno je to učinila nezadovoljna epilogom saobračajnog prekršaja u kom je učestvovao njen dečko.

Kotorska policija uhapsila je 14.8.2018. S.V. (20) iz Beograda, zbog sumnje da je počinila krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. S.V. je, kako se sumnja, juče fizički napala sutkinju J.S. u prostorijama suda. Sutkinja je o događaju obavestila OB Kotor nakon čega je policija odmah uhapsila S.V, saopštila je ranije policija.

Tvrdnje Sarine majke Olivere da je sudija inscenirala slučaj i da je “od početka bila neprijatna i odbojna” nisu prihvaćene. Sara Vidak je prebačena u zatvor u Spužu, nakon čega joj je određeno zadržavanje od 30 dana, zbog mogućnosti bekstva. Odbijen je i zahtev advokata da se Vidak brani sa slobode, ali je podnet nov, da joj se to ipak dozvoli, uz jemstvo od 10.000 evra i oduzimanje oba pasoša koja poseduje, srpskog i kanadskog.

“Potpuno smo ponudili neke fer uslove, pošto se radi o osobi mlađoj od 20 godina, da joj se omogući suđenje sa slobode, pogotovo što je istražni sudija odbio predlog da joj se odredi pritvor i zbog uticaja na svedoke i ometanja istrage, ali je usvojen ovaj predlog zbog opasnosti od bekstva. Na to još nemamo odgovor, jer je tu procedura takva koja traje tri do četiri dana, najviše sedam”, kaže njen advokat Ranko Šćekić.

Saru Vidak u utorak bi trebalo da posete otac i tetka i oni će biti prva poznata lica koja će videti od hapšenja. Majci i dečku posete nisu dozuvoljene, jer će biti svedoci na sudu. Za isti dan zakazana je i poseta predstavnika kanadske ambasade, a za petak je zatražena dozvola da je, zajedno sa advokatima, ponovo posete predstavnici Srbije.

U Ministarstvo spoljnih poslova još nije stigao izveštaj ambasade o tom slučaju, a Ivica Dačić obećava da je Srbija neće ostaviti na cedilu.

“Tražimo da se prema našim građanima postupa nediskriminatorski. Naročito treba ispitati da li postoje bilo kakve veze s tim da je ona srpskog porekla i da dolazi iz Srbije”, rekao je ministar Dačić.

I tabloidi u Srbiji danjima objavljuju da je Sara Vidak uhapšena samo zato što je državljanka Srbije. Tom stavu doprineli su hitni komentari ministra pravde, predsednice Vrhovnog suda i Udruženja sudija Crne Gore, koji su hvalospevima na račun pravosuđa prekršili pretporstavku nevinosti.

Novinari u Crnoj Gori kažu da je reakcija državnih organa ishitrena, ali ne veruju da je slučaj etnički motivisan.

“Mislim da bi se ovo desilo i crnogorskom građaninu”, kaže Tina Popović, novinarka “Vijesti”.

Veliko interesovanje za ceo slučaj Popović vidi u činjenici da u toj zemlji godinama nije bilo fizičkih napada na sudije, koje se stalno žale na svoj loš položaj. “Pošto se u crnogorskoj javnosti vrlo često pominje to da sudije nisu dovoljno plaćene, da su im teški uslovi rada, mislim da ovo ima veze upravo sa tom pričom”.

Sara Vidak tereti se za napad na službeno lice, za šta je, prema crnogorskom zakonu, zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

(N1)