PREMA službenoj stranici Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, istoriju ustaške Nezavisne Države Hrvatske  na toj instituciji trebalo bi da predaje istoričar Vlatka Vukelić, koja negira zločine nad srpskom djecom u NDH.

Vukelićeva negira postojanje dečijih koncentracionih logora u Sisku i Jastrebarskom za vrijeme NDH i tvrdi, kao većina revizionista, da su to „dječiji domovi za ratnu siročad za koju su lijepo brinule časne sestre“.

Ova nekadašnja „pravašica“ žestoko se suprotstavila inicijativi da jedan gradski park u Sisku, mestu u kojem je postojao jedan od dečijih konclogora, dobije ime po Diani Budisavljević – ženi koja je spasila na hiljade srpskih mališana iz ustaških kazamata.

Vukelićeva se godinama zalaže za ukidanje Dana antifašističke borbe – 22. juna, jer smatra da je formiranje prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska, a na tom događaju se inače zasniva ustavna definicija Hrvatske kao antifašističke – „istorijski falsifikat“

Ona tvrdi da je tada „grupa sisačkih komunista, u strahu zbog raskidanja pakta Njemačke i Rusije o nenapadanju, pobjegla u šumu kod sela Žabno“, prenose hrvatski portali.

 

(Srna)