Optužbe i pretnje komandanta NATO za Evropu generala Kertisa Skaparotija na račun celog srpskog naroda nisu plod ličnog animoziteta, već Amerikancima svojstvena, nimalo diplomatska, poruka da bi nam se moglo desiti nešto slično kao i 1999. godine, kada smo doživeli zločinačko bombardovanje.

Dobro obavešteni sagovornici „Alo!“ tvrde da će ovakvih izjava u narednom periodu biti još, i da one kombinovane sa pojačanom diplomatskom aktivnošću SAD na Balkanu treba da ostvare njihov strateški interes. To je da sve zemlje regiona budu sklonjene od ruskog uticaja koji se na Zapadu ocenjuje „razornim poput kancera“.

Ministar u Vladi Srbije i lider Srpske narodne partije Nenad Popović oglasio se juče saopštenjem u kojem se kaže da pretnje komandanta NATO „potvrđuju svu opravdanost vođenja samostalne i suverene politike Srbije, ali i njene pozicije vojne neutralnosti“.

– Ne pamti se da je nekad vojni savez čitav narod proglasio problemom – navodi Popović. Nažalost, metode rešavanja problema koje primenjuje NATO poznate su celom svetu i zato ovu ocenu moramo da tretiramo kao ozbiljnu pretnju našoj državi i narodu – ističe on i dodaje da je mart omiljen kada je reč o pretnjama NATO Srbiji.

– Pre devetnaest godina su nas baš u martu brutalno bombardovali, tražeći predaju Kosova – kaže Popović i zaključuje da Srbija treba najodlučnije da odbaci ovakve neprimerene optužbe i da hitno traži od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltemberga objašnjenje da li on i politički vrh ovog saveza stoje iza stava da je čitav srpski narod za njih problem na Balkanu.

Narodni poslanik i član delegacije Skupštine Srbije pri NATO Vladimir Đukanović tvrdi da je sa Skaparotijevom izjavom jasno da nas u narednom periodu očekuju razne vrste pritisaka od političkih do vojnih.

– Mislim da nije slučajno što je izabran baš general Skaparoti da prenese takvu poruku. Za njega se ne može reći da je važna ličnost u američkoj nomenklaturi, ali ono što je rekao možemo tumačiti kao poruku šta nam se može desiti ukoliko ne budemo kooperativni – smatra Đukanović.

Vukoičićeva: Cilj im je da nas poraze

Doktor političkih nauka Jelena Vukoičić tvrdi da NATO nije toliko cilj da Srbija i formalno postane njen član, koliko im je cilj da je politički porazi. Prema njenim rečima, posle prijema Crne Gore u NATO i neskrivenih težnji Makedonije da postane njihov član, bilo je vrlo jasno da se obruč oko Srbije steže i da će Srbiji biti sve teže da održi svoju politiku vojne i političke neutralnosti.

– Nastaviće da ucenjuju i da pritiskaju Srbiju u vezi s pregovorima sa Kosovom, a nažalost, Amerika i NATO su poznati o tome što tamo gde ne mogu milom, oni pokušavaju silom, služeći se raznim subverzivnim aktivnostima da izazovu politički, a često i drugačiji haos – napominje ona. Podseća i da mi i u svom okruženju i u samoj zemlji imamo politički zapaljiva žarišta i pita se da li su izjave koje skoro godinu dana stižu iz raške oblasti od lidera SDA Sandžak Sulejmana Ugljanina slučajne ili iza njega neko stoji.

(Alo)