Milom kad ne može silom! Ovo je suština nove strategije NATO kojom će Alijansa pokušati da na mala vrata usisa Srbiju. Plan, koji je skovan u Vašingtonu i Briselu, napravljen je na duži rok i sprovodi se u pet jasno definisanih faza

Da se taktika NATO prema Srbiji u poslednje vreme drastično promenila, pokazuju pre svega česte posete najviših zvaničnika Alijanse i više nego ublažena retorika u odnosu na otvorena pitanja generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i njegove zamenice Rouz Gotemiler. 

Pored toga, jedino je Srbija dobila pohvale na nedavno održanoj Parlamentarnoj skupštini NATO u Bukureštu, naši poslanici odlaze na skupove u sedište Alijanse, a česti gosti su im i predstavnici medija iz Srbije.

Profesor na beogradskom Fakultetu bezbednosti Milan Mijalkovski slaže se da je reč samo o promeni strategije.

– NATO nikad neće odustati od toga da okupira Srbiju. Samo se menja način na koji to rade. Umesto da nas biju štapom, vabe nas šargarepom. Ta navodna prijateljska strategija uveliko je u toku. EU i NATO su izdvojili ogroman novac za fondove za suzbijanje ruskog uticaja u Srbiji, a Alijansa je uveliko počela da finansira medije da što manje pišu o njihovoj agresiji na našu zemlju – navodi Mijalkovski.

Aktivno se, kažu dobro obavešteni sagovornici, krenulo i sa pronalaženjem saradnika među političarima.

Lider Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović tvrdi da su mnogi srpski političari upleteni u novu mrežu NATO pakta.

– NATO čelnici poput vukova u jagnjećoj koži pokušavaju da pohvalama, humanitarnim radom i angažovanjem političara relativizuju svoju krivicu za rat u SFRJ i bombardovanje Srbije. Krajnji cilj je da dobiju vlast u Beogradu, koja će promeniti spoljnu politiku naše zemlje i usmeriti je protiv Rusije i Erdoganove Turske, koja im okreće leđa.

Ljuban Karan, potpukovnik KOS u penziji, tvrdi da NATO i SAD gotovo ne menjaju zacrtane ciljeve i da zato posebno treba obratiti pažnju na ovo što trenutno rade u Srbiji.

Sa ratnih dejstava, ističe Karan,  promenili su težište na hibridni rat, odnosno na prljava prikrivena dejstva, ali sa istim ciljem – da nas uvuku u pakt.

Ključni korak jeste polagana promena stavova građana Srbije o NATO, za šta će biti angažovani raznoliki resursi – i novčani i kadrovski.

Strategija podrazumeva i lobiranje preko domaćih političara, uz jaku medijsku propagandu, naručena istraživanja sa lažiranim rezultatima i slično. 

Konačno, sve će biti zapečaćeno otvaranjem humanitarnog centra NATO u Srbiji kao pandana ruskom centru u Nišu, čime će Alijansa pokušati da se predstavi kao organizacija koja pomaže našoj zemlji kad je najpotrebnije, u slučajevima požara, poplava…