Nakon novih tenzija na Kosovu i Metohiji, štampa u najmoćnijoj članici Evropske unije postavila je ozbiljno pitanje Srbiji – Da li vi to idete glavom kroz zid? U analitičkim tekstovima, nemački mediji zaključuju da je situacija na KiM pokazuje dve stvari – nemoć EU i opasnosti od ruskog uticaja u regionu.

Na taj način u Berlinu vide dešavanja poslednjih dana na Kosovu u kojima je došlo do napada specijalne jedinice kosovske policije ROSU na političke predstavnike Srba u Kosovskoj Mitrovici i hapšenja direktora Kanelarije Vlade Srbije za KiM Marka Đurića, prenosi Dojče vele.

– I ovaj put se išlo po oprobanoj šemi: političari u jugoistočnoj Evropi prvo proizvedu krizu, a onda profitiraju na unutrašnjem političkom planu jer su nastupili kao oni koji tu istu krizu rešavaju“, navodi dopisnica ovog lista Adelhajd Velfl – navodi list Standard, koji čak ističe da je Srbija znala da će Marko Đurić biti uhapšen na Kosovu.

– U igri je i Evropska unija. Odgovornost za to što je uopšte došlo do ovakve situacije leži i na kancelariji visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Federike Mogerini koja već mesecima nije u stanju da formuliše jasne smernice kada je reč o odnosima dve države. Mogerini je doduše najavila da će sledeće godine doći do istorijskog bilateralnog sporazuma, ali pošto nije povukla crvenu liniju, sada obe strane koriste vakuum – navodi list.

Podela Kosova, Putin, Amerika…

Tako se sa srpske strane sve češće pominje ideja o podeli Kosova, dakle odvajanju severnog dela, ili razmeni teritorija za Preševsku dolinu, naseljenu uglavnom Albancima. Ovakvo povlačenje granica po etničkoj liniji Zapad uvek isključuje jer bi to moglo da predstavlja opasnost za bezbednosnu situaciju na Balkanu a posebno u Bosni i Hercegovini.

U komentaru u berlinskom listu Tagescajtung novinar Erih Ratfelder se pod naslovom „Krhki mir“ osvrće na istu temu:

– Konfliktom Srba i Albanaca na Kosovu sada se bavi i svetska politika. Time što je srpska strana pozvala u pomoć ruskog predsednika Vladimira Putina su se Sjedinjene Države, a prvenstveno Evropska unija, osetili prozvanim da učvrste pozicije. Hapšenje Marka Đurića je pokazalo koliko je krhak mir na Balkanu – navodi list i pita:

– Žele li sada u Srbiji stvarno glavom kroz zid? Žele li u Beogradu i Moskvi da pokažu koliko je u stvari nemoćna Evropska unija u rastrganoj i nejedinstvenoj Evropi? Dijalog koji zahteva Brisel, a koji bi na kraju rezultirao priznanjem Kosova i od strane Srbije i širokom samoupravom kosovskih Srba, u svakom slučaju je u opasnosti da bude miniran. Samo je žestokom reakcijom Vašingtona pozicija EU još jednom ojačana.

List navodi i da Putin pokazuje da u svakom trenutku na Balkanu može prouzrokovati napetosti, kojima dovodi EU u nepriliku i testira reakciju Amerikanaca.

– I to ne samo na Kosovu, već i u Bosni i Hercegovini. Čak i Albanci sa Kosova i iz Albanije, koji su prijateljski nastrojeni prema Sjedinjenim Državama, pitaju se koliko je još pouzdana američka politika kada je reč o Balkanu. U to više nisu sigurni – zaključuje se u Tagescajtungu.