Hašim Tači je još jednom ponovio da je formiraje Specijalnog suda za zločine tzv. OVK „istorijska nepravda“ i uporedio ga sa osnivanjem suda koji bi sudio Jevrejima izloženim nacističkom progonu tokom Drugog svetskog rata.

Tači je u intervjuu za AP izneo tvrdnju da je „kosovska vlada“ protiv svoje volje prihvatila Specijalni sud kao „cenu slobode“, kao i da je „Kosovo vodilo odbrambeni rat za opstanak nacije i nikoga nije napadalo“.

– Mi nemamo šta da krijemo, rekao je Tači.

On je izneo i tvrdnju da „ratni zločini koje su počinili srpska vojska, paravojne formacije i policija i dalje nisu istraženi“.

Tači je u jučerašnjem intervjuu za Rojters kazao da očekuje da će ove godine „Kosovo rešiti veoma bitna pitanja sa Srbijom“ i da će biti postignut „istorijski“ sporazum.

– Sporazum između „Kosova“ i Srbije koji će se, verujem, dogoditi 2018. biće istorijski, sveobuhvatan dogovor koji će rezultirati članstvom „Kosova“ u UN, tvrdi Tači.

On je dodao da će sporazum sa Srbijom doneti punu normalizaciju odnosa, iako se, kako navodi Rojters, od dve strane možda neće tražiti da priznaju jedni druge kao nezavisne države.

Na pitanje šta bi učinio ako bi bio pozvan da se pojavi na sudu kao svedok ili optuženi, Tači je odgovorio: „Predsednik ili bilo koji drugi građanin ove zemlje nema razloga da se plaši“.

– Mi nikada nismo prekršili „kosovske“ ni međunarodne zakone. Borili smo se protiv diktatora, čoveka koji je počinio genocid, kazao je Tači misleći pri tom, navodi Rojters, na bivšeg juogoslovenskog i srpskog predsednika Slobodana Miloševića.