Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin dao je zeleno svetlo da u našu zemlju preko Belorusije stignu najmodernije naoružanje i vojna oprema, saznaje Informer!

Vlasti Belorusije na čelu sa Aleksandrom Lukašenkom dobile su neophodnu saglasnost Kremlja da Srbiji isporuče šest „migova 29“, kao i četiri baterije raketnog sistema S-300. Kako sada stvari stoje, ugovor o kupovini vojne tehnike biće potpisan na proleće 2018. godine, a cene će biti najpovoljnije moguće, znatno niže od tržišnih.

Aminovao dogovor

Ovakav dogovor konkretizovan je, prenose naši izvori, tokom ovonedeljne trodnevne posete predsednika Aleksandra Vučića Moskvi.

– Rusija je Srbiji već donirala šest „migova 29“, a zbog geopolitičke situacije na Balkanu i pretnji NATO pakta sa svih strana Moskva želi da pomogne da Srbija bude najjača vojna sila u regionu kojoj više niko ne bi mogao da preti – objašnjava naš sagovornik, i dodaje da će ta nabavka biti ekonomski vrlo isplativa za našu državu.

– Belorusija kao manja zemlja vrši određene modifikacije ruskog oružja što bi za Srbiju bilo povoljnije nego da ih nabavljamo direktno od Rusije. U svakom slučaju, Vojska Srbije bi sistem S-300 i novi kontingent „migova 29“ mogla da dobije ne po tržišnim, već po bratskim uslovima – objašnjava naš izvor.

Svi zvanični detalji u vezi s ovim dogovorom drže se u tajnosti, jer je praksa da se međudržavmni ugovori ovog ranga ne objavljuju. Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je bio u državnoj delegaciji u Moskvi, potvrđuje da je dogovoren visok nivo vojnotehničke saradnje Srbije i Rusije.

– Sve što smo do sada dogovorili sprovodi se u dan i sat. Ruska strana isporučuje sve što smo dogovorili, rade se remonti i modernizacije, a mi poštujemo svoje obaveze. Prema ranije postignutom dogovoru, stižu nam modernizovani tenkovi, modernizovana borbena oklopna vozila za pešadiju. Još je rano govoriti o nabavci sistema S-300. Ozbiljne države o tako važnim potezima izveštavaju javnost kada dođe vreme – navodi Vulin.

Dva načina u igri

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da se nabavka sistema S-300 i „migova“ može odvijati na dva načina.

– Jedan je direktno od Rusije, a drugi nabavkom iz Belorusije, koja kao mala zemlja i sama ima finansijske probleme i vrši određene modifikacije koje su za Srbiju dobre i jeftinije. Nekada je povoljnije da rusko naoružanje kupujemo iz Belorusije nego direktno od Rusa, ali da bismo to realizovali, potrebna je ruska saglasnost koju smo sada dobili – objašnjava Anđelković.

Pretnja ratom na približila Srbiju Moskvi

Jevgenij Krutikov, stručnjak za Balkan i kolumnista ruskog časopisa „Vzgljad“, napisao je da je pretnja novog rata na Balkanu naterala Srbiju da se približi Moskvi. SAD i EU su, prema njegovom mišljenju, prinuđeni da priznaju da je pozicija Rusije u Srbiji ojačala.

„Isporuka savremenih sistema naoružanja Srbiji bila je jedna od glavnih tema u razgovorima predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića. U SAD i EU prinuđeni su da priznaju: pozicija Rusije na Balkanu je ojačala“, istakao je Krutikov i podsetio da desetinama godina unazad nije bilo ovako konkretne i ozbiljne vojne saradnje naših dveju zemalja.