Direktor Balkanskog centra za medunarodnu saradnju Viktor Kolbanovski smatra da nova strategija Atlantskog saveta SAD, iako formalno nema status zvaničnog političkog dokumenta Vašingtona, u svojoj suštini predstavlja uvredljivi ultimatum Srbiji i srpskom narodu.

Kolbanoviski ističe da ciljevi i zadaci deklarisani u toj strategiji ne ostavljaju Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću mogućnost za bilo kakav politički manevar.

– Pristajanje na ove američke zahteve značilo bi poraz Srbije i politički hrah za rukovodstvo zemlje – kaže Kolbanovski.

Stoga Amerikanci, kao „istinski posrednici“ u traženju „istorijskog pomirenja“ sami u suštini podstiču lidere Srbije na donošenje ključnih odluka za stvaranje političko-diplomatskog i vojno-strateškog balansa u rešavanju kosovskog pitanja i osiguranju bezbednosti i stabilnosti Srbije u celini.

– Aktuelna međunarodna situacija i balans interesa međunarodnih strateških partnera Srbije, posebno Rusije i Kine, kao i velikog regionalnog faktora Turske, omogućava srpskom rukovodstvu da sprovodi samostalnu nacionalnu politiku, neobraćajući pažnju na svakakve „prekookeanske ultimatume“. Zato je, odbacivši zahtev za učešće SAD u pregovorima o Kosovu, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa njemu svojstvenim humorom dodao: „Ne razumem zašto bi neko u dijalog uključivao samo jednu stranu?“ – zaključio je Kolbanovski.