Kontroverzni predsednik kosovske skupštine i lider Demokratske partije Kosova (PDK) Kadri Veselji predstavio je nedavno plan za „velike investicije“ u okolini Kosovske Mitorovice. Taj plan, koji uključuje niz projekata, među kojima i gradnju višespratnica, parkova i škola, međutim, prostire se sa obe strane reke Ibar. Drugačije rečeno, prostire se na teritoriju severa Kosova.

Kosovska televizija RTK navodi da se upravo najambciozniji deo plana Kadrija Veseljija, koji se formalno naziva „Nova Mitrovica“, prosire preko reke Ibar, i konstatuje da to može izazvati reakcije Srbije.

Šta obuhvata Veseljijev plan

Konkretno, ovaj projekat se, s jedne strane, proteže od Mitrovice do Bošnjačke Mahale (u severnom delu Mitrovice) i Zvečana, a sa druge strane nastavlja se na sela Zupče i Košutovo, prenosi „Kossev“. Obuhvata i sela Suvi Do, Gušavce i Vinarce, u blizini reke Ibar, ali i u njihovoj dubini.

Prema planu, tu će se graditi stambene zgrade u visokogradnji – od 3 do 7 spratova.

Projekat takođe predviđa uređenje korita reke Ibar, koja prirodno deli Kosovsku Mitrovicu, pešačkog i biciklističkog prostora, a u ovoj oblasti očekuje se izgradnja škola, sportskih terena i medicinskih centara.

Kako je Veselji rekao za RTK, on je izradio plan za velike investicije u Mitrovici, koji će se protezati na obe strane reke Ibar.

Taj plan, između ostalog, predviđa i kompletno renoviranje stadiona „Adem Jašari“, proširenje njegovog parking prostora, izgradnju akva-parka koji će okruživati ovu oblast, kao i izgradnju kolektivnih stambenih objekata oko veštačkog jezera.

Da bi se taj plan realizovao, cela oblast bi trebalo da bude proglašena za visoku građevinsku zonu.

Četiri opcije se pominju kada je reč o konačnom rešenju kosovskog problema. Neke su potpuno nerealne, dok za druge postoji minimum šanse.

Projekat će, kako je navedeno, predstaviti Demokratska stranka Kosova u Skupštini opštine Mitrovica, a Veselji je u četvrtak posetio stadion „Adem Jašari“ u Mitrovici, gde je i predstavio projekat za njegovo kompletno renoviranje.

Televizija RTK je došla u posed projekta pod nazivom „Nova Mitrovica“ i kako izgleda njegov prikaz:

Ko je Kadri Veselji?

Kadri Veselji je, inače, čovek koga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić početkom ove godine nazvao gospodarom Kosova. Reč je o jednom od ključnih ljudi terorističke organizacije OVK i Tačijevom „ratnom drugu“. Nije tajna da je bio lider nelegalne tajne službe kosovskih Albanaca, ŠIK. Nazivali su ga mozgom terorista zbog toga što je, kako je „Blic“ ranije pisao, sve vreme tokom konflikta na Kosovu održavao najbliže kontakte sa rukovodstvom terorističke organizacije Albanska nacionalna armija (ANA). Danas je predsednik skupštine Kosova i prvi čovek PDK. Za četvrt veka Veselji (51), zvani Ljulji, prešao je put od polaznika terorističkih kampova u Albaniji i Švajcarskoj i aktivnog teroriste, preko šefa Tačijeve ilegalne kosovske bezbednosne službe, do predsednika kosovske Skupštine.

 

blic.rs