Beograd-Danas se u Narodnoj skupštini Srbije raspravljalo o predlogu Zakona o presađivanju ljudskih organa.

Predlog Zakona o presađivanju ljudskih organa, danas se našao na dnevnom redu u Narodnoj skupštini Srbije. Poslanici su raspravljali o ovoj, prilično „škakljivoj“ temi, ali niko nije mogao da očekuje da bi jedan od njih mogao da izgovori jednu krajnje potresnu stvar.

Naime, dok je zasedanje u Narodnoj skupštini još bilo u toku, na društvenoj mreži Fejsbuk, pojavila se izjava Aleksandra Martinovića u kojoj on kaže kako organi mtvog čoveka mogu da se uzmu jer on nema nikakva prava.

„Mrtav čovek nema nikakva prava i možete mu slobodno uzeti njegove organe“ – izjava je koja je maltene „zapalila“ društvene mreže.

Ovim povodom pokušali smo da stupimo u kontakt sa Martinovićem, kako bismo ga pitali šta to znači da mrtav čovek nema nikakva prava, kao i da li zna da se presađivanju čovekovih organa pristupa dok je čovek još u životu, ali do objave ovog teksta, Martinović nam se nije javio.

Podsetimo, ovim zakonom uređuje se presađivanje ljudskih organa i uslovi za obezbeđenje standarda kvaliteta i bezbednosti ljudskih organa za presađivanje. Najveću polemiku u vezi sa ovom temom u Skupštini izazvala je pretpostavljena saglasnost.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da ko god ne želi može da se izjasni i da će biti u registru koji će biti dostavljen centrima za transplantaciju, a da će se u svakom slučaju rodbina pokojnika pitati o njegovim organima.

„Ako dođe rodbina, ne slaže se sa tim, nema od toga ništa. Transparentnije ne može, bolje ne može, smanjeno sve za bilo kakvu zloupotrebu“ – rekao je Lončar.

Odredbe Zakona odnose se i na darivanje, testiranje, procenu podobnosti davaoca i ljudskih organa, pribavljanje, očuvanje, prevoz, dodelu i presađivanje ljudskih organa u svrhu lečenja ljudi. Kao i na kompozitna, vaskularizovana ljudska tkiva, reproduktivne organe, kao ni na embrione i fetuse.

Espreso.rs