Vojna vežba padobranaca Sjedinjenih Američkih Država i Srbije logičan je nastavak saradnje srpskih oružanih snaga sa zemljama NATO ali dolazi u trenutku u kom će Moskvi, koja takođe vojno sarađuje sa Srbijom, sigurno upaliti „crvenu lampicu“, piše Radio Slobodna Evropa.

Rusija će tražiti objašnjenje

Da će srpski i američki padobranci, na poziv Vlade Srbije, biti angažovani u zajedničkoj vežbi najavio je američki general Tod Volters, komandant Združene vazdušne komande NATO saveza. Ovu informaciju, nakon što je došla iz NATO, potvrdio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekavši da će o detaljima javnost biti blagovremeno obaveštena.

– Kao svaka vojno neutralna zemlja trudimo se, i uspevamo u tome, da imamo izuzetno dobre odnose i sa SAD i sa Ruskom Federacijom, sa ODKB-om i sa NATO paktom. Dakle svi od kojih možemo nešto da naučimo, i koji mogu da nauče nešto od nas, dobro su došli – rekao je Vulin.

Cilj zajedničke vežbe srpskih i američkih padobranaca je jačanje vojnih veza SAD i Srbije. U vežbama će učestvovati oko 100 pripadnika američkog vojnog vazduhoplovstva, dok broj učesnika Vojske Srbije za sada nije poznat.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za RSE da ova akcija nije iznenađenje ali da se, s obzirom na sve veće podozrenje Zapada kada je u pitanju srpsko-ruska saradnja, događa u interesantnom političkom trenutku.

– Tu ne postoji ništa što bi predstavljalo neki novi momenat. Ali od sada može da se razvija novi pristup u kom će SAD, ako signali koji stižu iz Vašingtona da će pokazati više interesa za Balkan budu potvrđeni delom, učiniti sve da 2018. i 2019. godine bude više zajedničkih vojnih vežbi. Dakle, moguće je da će biti više aktivnosti u vojnoj saradnji na relaciji SAD-Srbija – navodi Radić.

Vlade Radulović, izvršni direktor Atlantskog saveta Srbije, kaže za RSE da, uprkos tome, očekuje reakciju Moskve.

– Rusija pomno prati sve poteze Amerike. Crvena upozoravajuća lampica u Moskvi je upaljena odavno. Rusija će svakako od Srbije tražiti objašnjenje, koliko god se to nekome sviđalo ili ne, zašto smo se usudili na ovakav potez – smatra Radulović.

Tek što je otišao Šojgu…

Iako se čini da je uloga domaćina, kao vojno slabašnog i geostrateški ne mnogo važnog, u ovoj saradnji u senci učešća velikih sila, evidentno je da pokušava da jednim udarcem ubije dve muve – da pored vrhunskog vojnog treninga stekne i političke adute.

Da li je delikatno vojno balansiranje dobitna spoljnopolitička kombinacija Srbije pitanje je koje se sve više usložnjava sa jačanjem uloge Rusije na svetskoj sceni.

– Za sada postoji dovoljno snažno uporište da se pokaže da je moguće imati vojnu saradnju sa Rusijom a da pri tom članice NATO, uključujući i najmoćniju silu sveta, to do neke tačke tolerišu. I da čak imaju vrlo konkretne aktivnosti sa Vojskom Srbije na zajedničkom osposobljavanju vojnika – zaključuje Aleksandar Radić.

Padobranska američko-srpska vežba događa se neposredno nakon posete ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua Beogradu, na Dan oslobođenja 20. oktobra, kada je prvi čovek Oružanih snaga Rusije srpskom Ratnom vazduhoplovstvu oficijelno predao šest polovnih borbenih aviona MiG- 29, koji su deo paketa ruske vojno-tehničke pomoći Srbiji.