Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je „za Srbiju najbolja ‘stolica’ ona za stolom u Briselu gde će sedeti sa ostalim evropskim liderima”.

Fabrici je u intervjuu za sutrašnje izdanje lista Blic kazao da se u “Briselu vidi odlučnost da se na Srbiju gleda kao na buduću članicu Evropske unije” i dodao da Srbija na kraju mora u potpunosti da uskladi svoju spoljnu politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Upitan kako će to uticati na srpsko-ruske odnose, Fabrici je istakao da članice EU i one koje to žele da postanu moraju da postupaju u okviru zajedničke spoljne i bezbednosne politike.

“Možete razvijati odnose sa nečlanicama EU, Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom sveta, ukoliko poštujete taj zajednički okvir”, kazao je zvaničnik EU.

Komentarišući slobodu medija u Srbije, Fabrici je pohvalio započeti dijalog između predstavnika medija i predsednice Vlade Ane Brnabić i dodao da EU tu oblast smatra fundamentalnim pravom.

Dodao je da se očekuje izveštaj nezavisnog stručnjaka čiji je zadatak bio da utvrdi stanje na medijskoj sceni u Srbiji i preporuke o tome šta bi EU i Srbija mogle da urade kako bi se napredovalo u toj oblasti.