DIREKTOR Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je otvoreno pismo episkopu raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom Teodosiju u kojem je naveo da ne može da prećuti na njegovu netačnu tvrdnju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rečju ili delom zastrašio ili zastrašivao Srbe na Kosovu.

„Takve reči, duboko sam uveren, nisu ni pravedne ni istinite. Posebno verujem da nije dobro što dolaze sa Vaše strane. Vređate i govorite i o nedostojnosti. Vaše reči pune strasti teške su i nedostojne. Smatram da je razloga za brigu, u pogledu naše ukupne sudbine, i bez ovakvih reči, mnogo, kao što dobro znam da je razloga za trud i borbu još mnogo više“, naveo je Đurić u pismu.

Đurić je kazao da se čudi rečima Teodosija, ako ih je verodostojno preneo iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

„Otac iguman Sava Janjić nedeljama unazad javno je širio, ispostaviće se, sasvim lažne tvrdnje o dogovorenom, monstruoznom, nasilnom scenariju, navodno dogovorenom između Beograda i Prištine, čime je, uz pojedina sredstva informisanja dao ne mali doprinos unošenju nemira i straha medđu naše sunarodnike, posebno na severu Kosova i Metohije“, kazao je Đurić u pismu koje je prenela Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Poručio je da su za Vučića Kosovo i Metohija Srbija, što kako je naveo, ponavlja uvek i svuda.

„Branim Vaše pravo na politički stav, ali ne mislim da je dobro i primereno da se svakodnevnom političkom kampanjom iz krugova pojedinaca u Eparhiji narušava životno neophodno narodno jedinstvo i sloga i poverenje u državu pred izazovima sa kojima smo suočeni. Neće nam biti bolje niti ćemo biti jači u borbi za sudbinu našeg naroda ako u nju ulazimo unapred obeleženi žigom izdaje“, naveo je Đurić u pismu Teodosiju.

Upitao ga je kako će se ubediti Srbi na Kosovu i Metohiji da ostanu na svojim ognjištima i čuvaju srpstvo i Srbiju ako se istovremeno tvrdi da ta ista Srbija želi da ih protera i pobije.

„Srbi na Kosovu i Metohiji imaju jednu majku, a to je država Srbija, koja plaća i pomaže rad Vaše eparhije i svakog našeg sela i opstanak skoro svakog našeg doma na Kosovu i Metohiji. Predsednik Vučić će nastaviti da se bori za Srbiju i Srbe na Kosovu i Metohiji i da ih hrabri, bez obzira na napade i uvrede koje trpi“, poručio je Đurić.

 

fakti.org