Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra, treći put u samo osam meseci, sa američkim senatorom Ronom Džonsonom, koji ga je u više navrata nazivao ključnim liderom u regionu.

Predsednik Srbije sastao se sa senatorom iz Vinskonsina tokom posete Vašingtonu u julu prošle godine.

Republikanac Džonson i demokratski senator iz Konetiketa Kris Marfi rekli su tada da je stav zvaničnog SAD da otvorena pitanja na Balkanu ne mogu biti rešena bez liderstva Beograda, a da je predsednik Vučić u poziciji da bude taj lider.

Senatori su, nakon sastanka sa predsednikom Srbije, istakli da u Vašingtonu odlično razumeju koliko je važno da SAD, Srbija i EU ojačaju saradnju.

Džonson je, potom u avgustu, prilikom posete Beogradu, rekao da je došao u Srbiju jer je shvatio koliko je od ključnog značaja Vučićevo vođstvo i koliko je od velikog značaja Srbija za regionalni mir i stabilnost.

– Znam koliko je Vučić zabrinut za ljude u Srbiji i za regionalnu stabilnost i da pokazuje hrabrost i vođstvo, koji su potrebni, za šta imam samo pohvale – rekao je tada Džonson na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Vučićem.

Republikanski senator je, međutim, istakao i da se nada da će, kako je rekao, „građani Srbije shvatiti da njihova ekonomska bezbednost i prosperitet leži uz zapadne demokratije i tržišnu privredu“.

– Mislim da predsednik SAD Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens misle isto kao i ja da je na nama budućnost, koja je divna i koja će se desiti ako donosimo dobvre odluke. Čeka nas bezbedan i prosperitetan svet u kojem je od ključnog značaja Vučić – poručio je Džonson.

On je istakao da je došao u posetu Srbiji iako ima veoma gust raspored, zbog važnosti Srbije.

Vučić i Džonson razgovaraće sutra u vili Mir, nakon čega će se obratiti medijima.