„Na Beogradu i Prištini je da odluče o eventualnoj podeli Kosova“, izjavio je američki ambasador u Prištini Greg Delavi u intervjuu za tamošnju televiziju KTV, saznaje Srpski telegraf.

Njegove reči odjeknule su kao bomba jer je ovo prvi put da neki visoki zvaničnik SAD prizna da postoji mogućnost ovakvog rešenja. Zbog toga je Delavi nekoliko sati kasnije pokušao da se izvadi, tvrdeći da „nije baš tako rekao“, međutim, iz onoga što je u tom vađenju rekao potpuno je jasno da je i prva izjava korektno preneta.

– Ne mogu da pričam o nečemu što bi moglo biti deo konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa – odgovorio je Delavi gostujući u emisiji „Rubikom“ na prištinskoj TV, što je ogromna promena u odnosu na sve ranije izjave u kojima je kategorički odbacivao bilo kakav pomen podele.

Da je Delavi zaista mislio to što je rekao, dokazuje i izrazito nervozna reakcija Ramuša Haradinaja, maltene istog trenutka kad se ambasadorova izjava pojavila u medijima.

– Opasno je da se sada govori o razdvajanju. To bi izazvalo rat. Svako ko pominje podelu Kosova izazvaće tragediju na Balkanu – poručio je besno premijer lažne države.

Izjava američkog činovnika nije došla tek tako, tvrdi za naš list karijerni diplomata Zoran Milivojević:

– Ambasador SAD nikada ne daje izjave na svoju ruku, već samo ako za to što će reći ima potporu u Stejt departmentu. Njegova poruka znači da Vašington razmatra opciju vraćanja na tezu o etničkim granicama i o tome da zadovolji srpski interes na Kosovu. Oni znaju da se problem ne može rešiti bez Srbije.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da američki ambasador ispipava raspoloženje Beograda i Prištine za takav scenario i da treba da budemo obazrivi u tumačenju njegovih poruka.

– Njegov stav odstupa od zvaničnog stava svih strana uključenih u pregovore, uključujući i SAD. Dakle, treba biti obazriv u svakom pogledu. Za Srbiju podela nije najgore moguće rešenje, uzimajući u obzir sve opcije koje su u ovom trenutku na stolu.

Igor Bečić, predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, slaže se da se nešto menja u stavu SAD.

– Jasan i čvrst stav predsednika Vučića u poslednjoj rundi briselskih pregovora sa Tačijem doveo je delom do toga da Delavi, a verujem i ostali predstavnici međunarodne zajednice, počnu drugačije da gledaju na nastavak dijaloga – navodi Bečić.

 

(srbija danas)