Američki ultimatum Srbiji da prestane da sedi na dve stolice i da se odluči između Rusije i Zapada, doveo je Beograd u komplikovan položaj, jer bilo koji izbor obećava probleme, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

„Od EU i SAD Srbija zavisi ekonomski“

U toj situaciji, kako smatraju analitičari bliski Vladi Srbije, Beograd se može okrenuti EU i SAD, jer od njih ekonomski zavisi, navodi list u tekstu pod nazivom „Srbiju okreću na Zapad – Beograd teraju da odbaci saradnju sa Rusijom“.

Komersant piše o poseti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Brajana Hojta Jia, tokom koje su izneti takvi zahtevi, ali navodi da se ne zna kakav je bio odgovor srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

„To što Beograd nije saopštio svoju poziciju nije jedinstveni neobični momenat koji je povezan sa susretom Vučića i američkog političara. Informacija o tom susretu pojavila se tek pet sati posle susreta. I pri tom, pozicija koju je izneo američki emisar, za Beograd nije bila neočekivana“, piše dnevnik.

List dodaje da je Amerika i ranije pritiskala Beograd da opredeli prioritete spoljne politike, ali da to nije bilo javno, ili su sa takvim izjavama istupali američki kongresmeni, a ne predstavnici administracije.

Izvor bilzak Vladi rekao je dnevniku da Vašington ima ceo niz zamerki i zahteva prema Beogradu, a da je glavno – ne pružiti diplomatski status ruskim predstavnicima Humanitarnog centra u Nišu.

„Faktički, američki ultimatum postavlja Beograd u komplikovan položaj. Bilo koji izbor da napravi, imaće ozbiljne probleme“, piše list.

Komersant dodaje da izvori bliski srpskoj vladi navode da je Beogradu bliži izbor okretanja prema EU i SAD, od kojih zavisi ekonomski, i da će državno rukovodstvo polaziti upravo od toga pri rešavanju statusa centra u Nišu.