Predsednik Aleksandar Vučić je za beogradski list „Alo!“ dao intervju u kojem je govorio i o srpskoj spoljnoj politici, odnosno o svom sastanku sa američkim diplomatom Hojtom Jiom, kao i o tome da li će, dok traje njegov predsednički mandat, Srbija, pod pritiscima Zapada, zavesti sankcije Rusiji.

U vezi svog sastankasa Hojt Jiom, predsednik Vučić je izjavio da je imao otvoren, korektan ali ne i srdačan razgovor, dodajući da je Hojt zastupao interese američke strane, dok se on trudio da na najbolji način zastupao interese Srbije.

„Da li smo u svemu saglasni? Nismo! Da li ima stvari u kojima smo saglasni? Ima! Da li je to bio lak razgovor? Nije! Hoće li biti još teških razgovora? Hoće! Da li će se pritisci u vezi sa prijateljstvom sa Rusijom nastaviti? Hoće, i ja u vezi s tim nemam nikakvih sumnji i dilema. Da li će se i dalje baviti medijima, iako zauzimaju sve veći medijski prostor? Oni će to i dalje raditi, iako gotovo da nećete imati medij koji će imati hrabrosti da se suprotstavi mejnstrimu američke Televizije N1. To je matrica koju sam ovde gledao mnogo godina, to su pričali i za Koštunicu dok ga nisu sa lakoćom srušili. To su pričali i za Tadića jedno vreme, iako je Đilas kontrolisao medije, a ne Tadić“, zaključio je Vučić u vezi svojih nedavnih razgovara sa američkom stranom.

Na pitanje da li će Srbija uvoditi sankcije Rusiji u skladu sa odlukama EU, prvi čovek naprednjaka je samo kratko odgovorio:

– Moj odgovor je veoma kratak i jasan. Srbija neće uvoditi nikakve sankcije Ruskoj Federaciji. I ne samo to, Srbija će i čuvati i razvijati svoje prijateljstvo sa Rusijom.

(Alo)