Kao i mnogi Subotičani, godinama pratim rad momka, sada već zrelog čoveka, koji je potekao iz našeg grada, a zove se Boris Malagurski. Ko god je pogledao neki njegov film mora da prizna da se radi o talentovanom reditelju, kome ne manjka ideja i talenta. Bio mi je jako simpatičan u svojoj ranoj fazi, pun ideala, „s koca i konpca“ pravio sve, donacije mu bile jedini izvor.

Nažalost moram da se izjadam mojim Subotičanima, da mi se čini da je i Malagurski podlegao velikoj boljci talentovanih medijskih radnika – propagandi. Šta želim da kažem? Malagurski se bavi dokumentarnim filmom, često uopštava stvari, usmerava činjenice, pojednostavljuje da bi dokazao neku poentu. To je sve u redu dok se tiče opštih tema i dok se radi sa merom. Onog trenutka kada oštricu filmskog medija okrene ka nekom pojedincu, svaki autor stupa na tanak led, gde ga jako malo deli od ličnog osvetničkog pohoda na onog koji je tema filma. Kada se u sve upletu lični interesi, ostavlja

Počeo sam da uviđam da Malagurski ide tim lošim putem kada sam pogledao tizer za film Weight of chains 3 , njegov novi film, koji bi trebao da tematizuje borbu za bolju životnu sredinu, posledice NATO bombardovanja, pozitivne primere održivog razvoja iz sveta….i sad gledam tu najavu za film i vidim neku montažu regionalnih političara i moćnika i odjednom, lik gradonačelnika Subotice, Bogdana Labana. Kao smeje se nešto. Ostanem malo zatečen tim kolažom likova, nikako ne mogu da shvatim šta će sad Laban u toj priči.

Malagurski kritikuje gradonačelnika.Pomislih “odlično“, Boris se konačno zainteresovao malo za svoj grad… malo konstruktivne kritike, malo podsticaja da ovi rade bolje. Nije svejedno kad Boris drži pod lupom javnosti kako grad radi. Ali nedavno, usledilo je potpuno razočarenje za. Vidim Boris na društvenim mrežama okačio Labanovu sliku, sa nekim ružnim izrazom lica i još obradio Labanovu fotografiju da ga predstavi kao zbunjenog pijanca. Tu se zainteresujem, šta se toliko čovek uhvatio tog Labana, kao da nema u gradu 1000 stvari što ne valja. Nisam navikao od Malagurskog da tako nekog lično izdvaja, nešto mi se nije uklapalo… Pogotovo što se sećam da je premijeru svog prvog filma imao baš u organizaciji Labanove stranke i onih desničara lokalnih iz Svetosavske omladine. Koliko sam saznao, Laban je čak dobio i posebnu zahvalnicu na kraju filma, tik uz ime Vojislava Koštunice. A onda se setim, pa i drugi film kad je bio u Subotici, Laban u prvom redu, sve ljudi iz stranke (tada već potpuno druge iako su isti ljudi) u publici. Pa oni se znaju čoveče, što ga ističe tako negativno? Principi,a zbog čega bi drugog? Ali stani… te 2010/11, kad je izlazio prvi film i kad se Boris zahvalio u odjavnoj špici, pa i tad je Laban bio jak. Na lokalu je vedrio i oblačio uveliko. Gde je tad bila fotošopirana slika?

Pričam sa prijateljima, bistrimo uz piće…“Kako zašto ga tovari? Pa skinuo mu je ćaleta sa pozicije, šta ti nije jasno?“. Kakav ćale? Koja pozicija? Malo proguglam, kad ono stvarno… Borisov otac je bio četrnaest godina na čelu neke lokalne razvojne agencije i onda kad je Laban postao gradonačelnik 2016. godine, neki drugi lik dolazi na to mesto. Hm… da li bi Malagurski kritikovao Labana da mu je otac i dalje na poziciji? Teško…

Sve što sam mislio da je iz principa, loš ukus je odao da je iz lične želje za osvetom. Kako sad da odem da pogledam treći deo „Težine lanaca“? Ako neki segment posveti Labanu izlazim iz bioskopa, pisaću mu da mi vrati novac! Da li je moguće da će Boris odustati od svog autorskog integriteta i toliko godina građenih principa zbog ličnog interesa?

Otac mu se obezbedio politički ranije, a kako je nama ostalima? Eno vidim u Zrenjaninu ga ima u medijima, nešto čovek radi, našao je sebi rešenje. Jel moguće da su za Borisa svi smenjivi sem njegovog oca?Mogu ja to da razumem, ni ja na mog nisam dao nikad, ali ja ne snimim filmove i ne pričam ljudima da možemo da napravimo bolji svet, a da sam se sasvim dobro snašao u ovakvom… Zameram Malagurskog što nije rekao šta je razlog što gradi čitavu propagandu oko Labana. To su upravo metode za koje stalno priča da su loše i da su nas dovele do ovog katastrofalnog stanja. Nemoj onda Borise da se služiš takvim stvarima! Mi koji te pratimo zaslužujemo bolje! Nas ne interesuje tvoja lična vendeta prema bilo kome, nego ISTINA o nama, koju si nekad znao da preneseš.

Ovakvim pristupom bacaš sumnju na sve što si uradio do sada i što ćeš raditi u buduće.
Za ovaj film neću donirati, iz istog razloga što ne plaćam TV pretplatu, propaganda me ne interesuje.

anonimnasubotica