Da li se ovo može smatrati pobedom za „zelenim stolom“ Rukometnog saveza Srbije ili skandalom što je EHF popustio pred ultimatumom iz Prištine.

Neće biti promene domaćinstva, ali neće biti ni srpskih obeležja u Kragujevcu na kvalifikacionom turniru za rukometašice u konkurenciji juniorki na kome učestvuju Srbija, Norveška, Slovačka i Kosovo.

Izvršni odor EHF-a doneo je odluku da se ni na jednom od šest mečeva ne ističu nacionalna obeležja nijedne zemlje, nakon što je Rukometni savez samoproklamovane države Kosovo poslao dopis u kome je poručeno da ne prihvataju da igraju na turniru ukoliko ne bude njihove zastave i himne.

Zbog toga je postojala bojazan da se turnir premesti u neku drugu zemlju, ali je Evropska rukometna federacija odlučila da donese, po njima, „solomonsko rešenje“.

Uz to će jedino obeležje koje će se naći u hali „Jezero“ biti zastave EHF, pa čak ni sudije ni delegati neće smeti da nose nikakva obeležja.

Međutim, pitanje je uopšte da li je ovo diplomatska pobeda Srbije, jer je na neki način EHF popustio pred ultimatumom nepriznate države Kosovo.

Podsećamo da su juniorke Srbije i Kosova već odigrale jedan meč i to prošle godine, ali se on igrao na neutralnom terenu u Rumuniji.

Turnir u Kragujevcu se igra 23. i 24. marta, a samo pobednik turnira će se plasirati na Svetsko prvenstvo u Mađarskoj.

Espreso.rs