Ako je nekad trebalo nekog stranog ambasadora u Beogradu proglasiti za personu non grata i ispratiti na aerodrom „Nikola Tesla“, to je bilo u subotu.

Njegova ekselencija Arne Sanes Bjornstad objasnio je u intervjuu jednim dnevnim novinama da je „Kosovo, zapravo, nezavisna država, bez obzira na stav Srbije o tome“.

Aktuelna situacija je takva da je Srbija u svakom slučaju na gubitku“, lakonski nas je poučio Skandinavac, hladno skinuvši diplomatske rukavice.

Poenta ove Bjornstadove poruke brutalno je očigledna. U prevodu na prost jezik glasi:

Nema tih pregovora o Kosovu koji bi promenili činjenicu da će teritorija Srbije biti rasparčana. Šta god da učinite, vi ste gubitnici. Ustav Srbije je mrtvo slovo na papiru. Pregovori Beograda i Prištine su puko zamlaćivanje. Priznajte: Kosovo nije Srbija!

Hvala Bjornstadu na iskrenosti. Ali, njegova „lekcija“ Srbiji čin je apsolutnog neprijateljstva.

Bez obzira na to što je Kraljevina Norveška država koja je možda među najvećim finansijskim donatorima naše zemlje od Petog oktobra do danas (samo u poslednjih deset godina uplatila je oko 100 miliona evra).

Bez obzira na to što je ta zemlja najavila da će u 2018. godini udvostručiti bespovratnu pomoć Srbiji i da će ona iznositi oko 25 miliona evra.

Bez obzira na to što je, ilustracije radi, samo za reformu policije i borbu protiv sajber-kriminala i trgovine narkoticima ova zemlja izdvojila za Srbiju 1,68 miliona evra.

Svim tim milionima ne može da se plati kapitulacija Srbije. Svi ti milioni, pa nek ih je i deset puta više, nikome ne daju za pravo da komada neku državu i da je pretvara u poniznu, okupiranu teritoriju.

Taj novac ne postoji.

A nećemo da verujemo da su moćni zapadni promoteri nepostojeće države Kosovo odabrali baš predstavnika velikog donatora Srbije — Norveške, da u Beogradu izgovori ono što se ne sme, ako si prijatelj.

Na ovom mestu, podsetićemo Njegovu ekselenciju na poučan primer iz njegove zemlje:

Norveška je više od 40 godina imala teritorijalni spor sa Rusijom u Barencovom moru, krcatom ribe i naftnim bušotinama. Nije odstupala iako je za rivala imala mnogo moćniju državu.