Kristijan Amanpur, novinarka CNN koja se proslavila po zlu tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji objavljujući najgore laži o Srbima, navodno je bila ludo zaljubljena u Ratka Mladića.

Amerikanka koja je rođena 1958. godine, u vreme sukoba u BiH imala je 35 godina. Ona je, kako kažu pripadnici srpskih snaga, jedno vreme doslovno u stopu pratila Mladića, opisujući ga čak i u svojim izveštajima kao „snažnog, markantnog, impresivne građe“. General, međutim, nije želeo da ima ništa s njom pošto je bio poznat kao patrijarhalan čovek, privržen porodici i supruzi Bosi.

Njegovo odbijanje Amanpurova je teško podnela i nikad mu to nije oprostila. Po svemu sudeći, od tog trenutka je i okrenula ploču i počela da piše najstrašnije gadosti o Srbima.

U istom tonu nastavila je i ovih dana. Nakon jučerašnje presude Mladiću, objavila je video snimak svog susreta s njim 1993. godine, kada mu je postavila pitanje o mogućnosti da bude optužen za ratne zločine.

– Vi ste snažan čovek, pa možete da podnesete ovo teško pitanje – kazala je Amanpurova.

Ona je navela da joj je Mladić rekao da „nema veće časti od odbrane svog naroda“ i da mu „jedino narod može suditi“.

Komentarišući za CNN presudu Mladiću, Amanpurova je izjavila da je on ostao kukavica do poslednjeg trenutka jer nije ostao u sudnici da čuje presudu.

Ona je dodala da je doživotna kazna izrečena Mladiću „najmanje što bi žrtve ovog rata trebalo da dobiju“.

– Ovo je pravda za žrtve, nije osveta, žrtve širom Bosne tražile su svoj dan na sudu. Ubijeno je 7.000 njihovih dečaka, braće i očeva u Srebrenici i 10.000 širom Bosne – rekla je za CNN.

Prema njenim rečima, krivica Mladića se nikada nije dovodila u pitanje.

– Bila sam tamo, bila sam tokom svega, nikada neću zaboraviti 1995. godinu, kada su Mladić i njegovi mislili da je pametno da pripadnike UN uzmu kao taoce i iskoriste ih za pogađanje i pregovore. Poznajem ih sve. Poznajem Ratka Mladića, Radovana Karadžića, poznavala sam i Slobodana Miloševića – navela je ona.

Šef generalovog obezbeđenja: Tačno je, ta žena ga je jurila!

Potvrdu ovih saznanja stigla je i od Mladićevog šefa obezbeđenja Branislava Puhala, koji je ceo rat proveo s njim.

– Sve je tačno. Dobro se sećam Kristijan Amanpur, ona je stalno jurila Mladića. Bila je impresionirana njim, to se dobro videlo i to su znali svi ljudi iz njegovog okruženja. Ipak, nije bilo šanse da bi on i pomislio da ima nešto s njom. On, osim Bose, nije pogledao nijednu ženu. Kada je to shvatila, počela je da pljuje po Srbima na sve moguće načine – kaže Puhalo.

(Informer)