Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je Sjedinjene Države da finansijsko pomaganje Islamske države.

Erdogan se nije libio ni da izgovori: „SAD su nas veoma razočarale. Objavile su da se bore protiv ID, a šta su zaista uradile? Gomilu dolara su joj dale!”.

Turski lider je rekao i da podozreva da u Amerikanci pomogli desetinama pripadnika Islamske države da se izvuku iz Rake i otvorio pitanje: šta američke trupe realno rade u Siriji?

Ukazao je da se SAD nalaze 12.000 kilometara daleko od Sirije, a da na njenoj teritoriji imaju 11 baza!

„S obzirom na to, koliko su uverljive Sjedinjene Države dok govore da ne učestvuju u ratu u Siriji, a da naprosto posmatraju šta se događa?!”

U nastavku je istakao da Ankara odlično vidi u čemu je scenario koji realizuje Vašington i upozorio SAD da to nije u skladu sa savezničkim odnosima oje imaju sa Turskom.

Svoj kritički nastup je objasnio rečima:

„Ako smo zajedno u NATO, to ne znači da im ne možemo ukazivati na greške”.

Erdogan je ocenio da Amerikanci greše i što pokušavaju da se uz pomoć jedne terorističke grupacije (Kurda) bore protiv druge (Islamske države).

VVS je objavio prethodnih dana da su Sirijske demokratske snage, iza kojih stoje SAD, omogućile 250 pripadnika ID da se izvuku iz opkoljene Rake.

Pentagon je potom priznao da ih je bilo – 300!

Moskva je optužila SAD da su odbile da bombarduju kolonu terorista koji su bežali iz Abu Kemala i da su zasmetale ruskoj avijaciji da to učini.

Ruski vojni analitičari tvrde da je Vašington želeo da na istočnoj obali Eufrata sačuva teritoriju koja ne bi bila pod kontrolom Damaska. Taj plan je, međutim, onemogućila ofanziva sirijske armije uz podr+ku Vazdušno-kosmičkih snaga RF…