TELEGRAM saučešća povodom smrti nekadašnjeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana podelio je članove Predsedništva BiH. Usamljen je ostao bošnjački član i predsedavajući Bakir Izetbegović, koji je bez saglasnosti ostalih poslao sporni telegram, što je izazvalo oštru reakciju Mladena Ivanića i Dragana Čovića.

U zajedničkom saopštenju za javnost, Ivanić i Čović ogradili su se od navoda u telegramu objašnjavajući da Izetbegović ne može da istupa u ime cele institucije ukoliko za to nema saglasnost druga dva člana Predsedništva BiH, već isključivo kao bošnjački član Predsedništva BiH.

– Kolega Izetbegović nije mogao, bez prethodne konsultacije, da u ime Predsedništva BiH objavi telegram saučešća i saopštenje za javnost koje, osim izraza saosećanja, duboko zadire u domen neprihvatljive političke kvalifikacije.

Ivanić i Čović navode da „ne dele ocene koje je Izetbegović uputio u tekstu povodom smrti Anana.“

– Osuđujemo takvu zloupotrebu pozicije predsedavajućeg Predsedništva BiH – navodi se u saopštenju Ivanića i Čovića.

Izetbegović je nakon Ananove smrti ožalošćenoj porodici uputio telegram saučešća „u ime Predsedništva BiH i u svoje lično ime“, u kom se navodi:

– Kofi Anan, koji, prema rečima generalnog sekretara UN Antonija Guteresa u mnogo čemu simbolizuje UN, svedočio je i bio učesnik najtežih propusta i grešaka UN koje su dovele do genocida u Srebrenici. Njegova ljudska osobina da prizna grešku i da se za istu izvini olakšala je put traženja istine za žrtve genocida i njihove porodice, koja je potvrđena presudama međunarodnih krivičnih sudova.

Reakciju Ivanića i Čovića Izetbegović je nazvao neprimerenom. U odgovoru koji su poslali iz njegovog kabineta, pitaju se šta je to što „zadire u domen neprihvatljive političke kvalifikacije“ i „koju od neospornih činjenica Ivanić i Čović dovode u pitanje“.

IZNENAĐENI

U kabinetu Izetbegovića kažu da ih iznenađuje odnos Čovića:

– On je u svojstvu predsedavajućeg napravio skandal u Beogradu, kada je samoinicijativno ponudio prenos suvereniteta BiH na Srbiju po pitanju odnosa sa Kosovom, a sada se ograđuje od sadržaja saučešća koje je potpuno bazirano na činjenicama.

 

novosti.rs