Jedan od najžešćih zagovornika ustaštva, dokazani mrzitelj Srbije i Srba, kec je iz rukava vladajućih garnitura u Hrvatskoj poslednjih 20 godina.

Marko Perković Tompson na svim državnim proslavama glavna je zvezda i oružje vlasti kojim se udara na najniže emocije hrvatskih nacionalista kod kojih i danas proključa krv na pomen svega srpskog.Tako je bilo i ovih dana, na državnoj proslavi “Oluje” koju su hrvatske vlasti organizovale u Kninu. Uz povike “Za dom spremni” i “Ubij Srbina”, 80.000 ljudi je sa Tompsonom slavilo rat.

Od ustaštva se Tompson nije ogradio, ali je u par prilika osudio ustaške simbole na svojim koncertima (?!). Ali zato publiku na nastupima pozdravlja sa “Za dom spremni”, pozdravom ustaša iz Drugog svetskog rata.

Perković je blizak Hrvatskoj demokratskoj zajednici, posebno tvrdom krilu, hercegovačkom. Prijatelj je tako sa Tomislavom Karamarkom, Vladimirom Šeksom, a na predsedničkoj inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović bio je u prvim redovima sa VIP tretmanom.

Ipak, postoji caka! Veoma retko, praktično nemoguće je naći fotografiju ovog “istaknutog umetnika” sa nekim od političkih lidera. Dobar im je samo za unutrašnje prilike, ali ne bi da popiju packu od međunarodnih mentora zbog šurovanja sa zagovornikom nacizma i ustaštva.

Tompsonovi koncerti se ubrajaju u najposećenije u Hrvatskoj, a takođe je jedan od najprodavanijih autora.

Posle koncerta koji je 2007. imao na zagrebačkom stadionu Maksimir, iz Centra „Simon Vizental“ stiglo je pismo Vladi Hrvatske sa zgražavanjem zbog ustaških simbola koji su tamo isticani.

Holandija mu je 2003. zabranila koncert u Amsterdamu uz obrazloženje da je fašistički pevač. Isto se dogodilo i u švajcarskom Lucernu, kao i u nekoliko nemačkih gradova.

Marko Perković Tompson je bio aktivan učesnik akcije “Oluja” i navodno među prvima koji su ušli u “oslobođeni” Knin. Ubistvima se, ipak, nije hvalio.

Puhovski: Za ustašluke kriva vlast

– Za ustaške ispade u Kninu odgovorni su vlast i HDZ. Moralo se znati da će dva dana obeležavanja „Oluje“ i patriotska histerija tim povodom dovesti do incidenata razjarene rulje, a pevači su tu bili samo deo koreografije – kaže Žarko Puhovski, politički analitičar iz Zagreba. Kako dodaje, za ustašluke su krivi političari, a Tompson ima pravo na svoje mišljenje, bez obzira što se s njim duboko ne slaže.

Bora Đorđević: On je muzičar i šovinista

– Mogao bih reći da je on pre svega muzičar, budući da sam čuo nekoliko njegovih stvari i zaista su kvalitetne. To što je šovinista je druga priča. To što oseća mržnju je jako ružno.

Lepa Lukić: Ružno je slaviti „Oluju“

– Nije ni najmanje lepo da se slavi “Oluja”, naš narod to nikada ne bi uradio. Pa zamislite da mi u Srbiji slavimo Srebrenicu… Zaista nema nikakvog smisla.

Merima Njegomir: Važno je da si čovek

Svejedno da li je dobar muzičar ili nije, bitno je da pre svega bude čovek.

Nacionalisti beskrajno vole svoje ljude, ali šovinisti su najgori, oni imaju ogromno duhovno siromaštvo.

Šta Tompson peva

Za Dom – spremni!
Čujte srpski dobrovoljci, bando četnici,
Stići će vas naša ruka i u Srbiji!
Stići će vas Božja pravda to već svatko zna
Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava!

****
Zbog Anice i bokala vina,
zapalit ću Krajinu do Knina
Zapalit ću dva, tri srpska štaba,
da ja nisam dolazio đaba.
***
Antikristi i masoni
Komunisti ovi, oni
Šire sotonske fraze
Da nas poraze

****
Sve ćemo ih silom otjerati,
Domovini miran san donijeti,
bježat će i proklinjati majku,
što su došli u našu Hrvatsku

 

(intermagazin)