Gornji Dom italijanskog parlamenta usvojio je amandman koji je podržala vlada da ukloni zakonsku obavezu vakcinaciju dece od deset bolesti pre nego što se upiše u državnu školu.

Amandman je usvojen od 148 do 110 glasova nakon čega ga poslaničko veće šalje u Donji Dom na odobrenje nakon letnjeg odmora.

Devet regionalnih administracija objavilo je planove za žalbu na amandman na ustavni sud i razmotrio implementaciju sopstvenih regionalnih zakona kako bi obnovio obaveznu vakcinaciju.

Pokret od pet zvezdica i vladajuća koalicija Severne Lige obavezali su se da otkažu obaveze tokom izborne kampanje u martu 2018. godine. Obe političke stranke imaju istoriju skepticizma nad koristima vakcina i imaju veze sa aktivistima protiv vakcine.

Matteo Salvini, vođa severne lige i potpredsednik vlade Italije, rekao je da je deset obaveznih vakcina „beskorisno, a ponekad i opasno“.

Guilia Grillo, italijanski ministar zdravlja i član pokreta „Pet zvezda“, ranije je izjavila da podržava vakcinaciju, ali postojeća pravila su previše restriktivna.

Zakon koji je uveo roditeljsku obavezu za vakcinaciju dece stupio je na snagu u martu ove godine. Sledio je zakon koji je prethodna vlada usvojila u maju 2017. godine, koja je obavezala roditelje da pruže dokaz da su njihova deca imala 12 vakcinacija, kao i besplatne vakcinacije. Prvi zakon je otpušten od strane Senata u julu iste godine; to je učinilo samo deset vakcina obavezno i smanjilo kazne za nepoštovanje.

U julu 2018. godine, vlada je najavila da roditelji ne bi trebali dokazivati školama da su njihova deca vakcinisana. Grillo je objasnio ovu odluku na konferenciji za novinare, rekavši: „Želimo da podstaknemo inkluziju u školama i pojednostavimo pravila za roditelje.“

Implementacija zakonodavstva usredsređena na roditeljsku obavezu da vakciniše svoju decu uvedena je kao odgovor na povećanje slučajeva boginja poslednjih godina. Italija je zabeležila 5.000 slučajeva u 2017. godini, u poređenju sa 870 u 2016. godini, sa drugim najvećim brojem slučajeva epidemije malih boginja u Evropi 2017. godine. Pored toga, 29% svih slučajeva u Evropskoj uniji i Evropskom ekonomskom prostoru bilo je u Italiji u toku 2017. do juna 2018.

pharmaceutical-technology.com