Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak koji je do sada postigla u ispunjavanju kriterijuma neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji, izjavila je danas u albanskom parlamentu hvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

– Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak ostvaren u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU. Kao zemlja energičnih i marljivih mladih ljudi, Albanija ima izvrsne izglede – rekla je predsednica tokom drugog dana službene posete Tirani gde se sastala sa predsednikom parlamenta Granitom Rucijem.

Takođe je iskoristila priliku i da čestita albanskoj strani na odluci Evropskog veća o otvaranju pristupnih pregovora u junu 2019.

– Čestitam vam na odluci Veća koja prepoznaje napredak Albanije i temelji put ka otvaranju pristupnih pregovora u junu 2019. godine – rekla je predsednica.

Poručila je da će Hrvatska nastaviti da podržava proces evropske integracije Albanije prenoseći svoja iskustva i znanja stečena na sopstvenom evropskom putu.

– Trebalo bi da nastavimo zajedno da radimo kako bismo uspostavili još bolju suradnju kao zemlja sa izuzetnim geostrateškim položajem, Albanija će imati sve značajniju ulogu u jugoistočnoj Evropi. Hrvatske se raduje daljem jačanju svojih strateških odnosa s Albanijom – poručila je Grabar-Kitarović.

To će, kako je istakla, doneti pozitivne procese u susedstvu, kako u vidu stabilnosti i sigurnosti, tako i u poboljšanju gospodarske sigurnosti.

– Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga da urade – kazala je predsednica.

Ponovila je da Hrvatska pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Europe i snažno zagovara evropsku perspektivu celog tog prostora.

– Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznao – dodala je predsednica.

U svom govoru se osvrnula i na „trajno i nerazdvojno prijateljstvo“ između dve zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu.

– Albanija je bila naš prijatelj kada nam je bilo potrebno – objašnjava ona i podseća na brojne Albance koji su se borili u ratu u Hrvatskoj, prenosi Večernji list.

– Bili smo doslovno braća po oružju, pre nego što smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi Albanci su žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i verujte mi – Hrvatska to neće zaboraviti“ – dodala je.

Predsednikca ističe da je Hrvatska, zemlja na raskršju hrišćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primer suživota, uključivosti i integracije raznih kultura i religija.

– Albanci su u potpunosti integrisani i cenjeni pripadnici hrvatskog društva. Oni vole i štite Hrvatsku, a istovremeno su ponosni i domoljubivi Albanci, sjajan su primer pozitivnog uticaja na odnose naših zemalja – kazala je predsednica, posebno podsetivši na zajednicu Arbanasa kod Zadra koja tamo živi od 18. veka.

Takođe je podsetila da prijateljstvo između dve zemlje seže još u doba kada su Dalmacija i Albanija bile pod vlašću Venecijanske Republike i u tom kontekstu istaknula ulogu albanskog Gjergja Kastriotija Skenderbega.

Albanija je inače 2018. proglasila „Godinom Skenderbega“, s brojnim kulturnim događanjima. Predsednica je kazala da valja znati da su Skenderbeg i njegov sin primili titulu počasnih građana Dubrovačke Republike za njihov doprinos u borbi protiv Osmanlija.

Nije zaboravila spomenuti niti ulogu hrvatskog istoričara, prevoditelja i političara Milana Šuflaja, jednog od utemeljivača albanologije, te istoričara iz 18. veka Andrije Kačića Miočića, kao osobe kojima dugujemo istorijske veze s Albanijom. Kao „nesumnjivi istorijski trenutak“ u međusobnim odnosima navela je otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Tirani u martu 1994.

– Neka dugo živi hrvatsko-albansko prijateljstvo – poručila je hrvatska predsednica na kraju govora.

 

(blic)