Sama činjenica da je na vlasti bio u 93. godini života i da ima nepreknuti vladarski staž od 37 godina bile bi doboljna da Roberta Mugabea doskorašnjeg predsednika Zimbabvea koga je sa vlasti skinula vojska stavi u istorijske knjige.

Mugabe je rođen 21. februara 1924. godine, a na vlasti u Zimbabveu je od 1980. godine — bio je predsednik vlade od 1980. do 1987, a od 1987. godine postao je predsednik države.

Pre dve godine izabran je za predsednika Afričke unije, što je izazvalo negodovanje u afričkim zemljama.

Bio je vođa organizacije Afrički nacionalni savez Zimbabvea, koji se borio za slobodu crnog domorodačkog stanovništva u tadašnjoj Rodeziji.

On je osim po vladavini čvrstom rukom, poznat i po svojim antizapadnim stavovima.

Te stavove on je pokazao i u dve situacije. Zimbabve je naime upamćen kao jedina država koja je, na glasanju OUN-a 1992. povodom uvođenja sankcija SRJ zbog navodnog izazivanja rata u BiH, glasala protiv tog predloga.

Smrt libijskog lidera Moamera Gadafija nazvao je tragičnom i za to optužio „glupe Amerikance“. Gadafi je jedini pristao da snabdeva naftom Zimbabve kada je većina afrčkih zemalja to nije htela.

Štaviše, Mugabe je navodno poslao vojnike u pomoć veoma ugroženom Gadafiju 2011. godine, i čak mu ponudio azil u Zimbabveu.

Stoga malo koga može da čudi da su Mugabeu od smrti Gadafija često predviđali upravo kraj kakav je doživeo libijski lider.

Kurir.rs