Američki predsednik Donald Tramp i predsednik Rusije Vladimir Putin trebalo bi da se sastanu naredne nedelje na samitu azijsko-pacifičkih zemalja, a kako je najavio Tramp jedna od tema razgovora biće korejska kriza

 Želimo da nam Putin pomogne oko Severne Koreje, a sastaćemo se i drugim liderima – izjavio je Tramp, prenosi CNN.

Kako prenosi ta televizija, momenat u kome će se dvojica lidera sastati je nezgodan za Trampa zbog istrage o njegovim vezama sa Rusijom tokom predsedničke kampanje 2016. godine.

Američki predsednik se trenutno nalazi u Japanu, jednoj od pet zemalja koje će posetiti tokom svoje 12-dnevne azijske turneje, u okviru koje će posetiti i Južnu Koreju, Kinu, Vijetnam i Filipine, i tokom koje će sa liderima tih zemalja razgovarati o koordiniranoj politici prema severnoj Koreji.

Tramp je izjavio nakon sastanka sa premijerom Japana Šinzom Abeom, na početku azijske turneje, da program nuklearnih raketa Severne Koreje predstavlja „pretnju po civilizovani svet i međunarodni mir i stabilnost“, kao i da je „era strateškog partnera“ gotova kada je u pitanju Severna Koreja.

 Neki kažu da je moja retorika jaka, ali pogledajte šta se desilo uz slabu retoriku u poslednjih 25 godina –  rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za medije tokom drugog dana posete Tokiju, prenosi AP.

AFP prenosi da je Abe najavio da će Japan zamrznuti sredstva 35 severnokorejskih organizacija i pojedinaca u okviru novih sankcija protiv Pjongjanga.

Rojters prenosi da je Abe takođe kazao da je vreme da se primeni maksimalni pritisak na Severnu Koreju i da se složio sa Trampom da bi Kina trebalo da igra veću ulogu u ubeđivanju Pjongjanga da se odrekne programa naoružanja.

Abe je naveo i da podržava Trampov stav da su sve opcije moguće kada je radi o Severnoj Koreji.

 Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi „sigurno bio otvoren“ za sastanak sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom.

On je to rekao u intervjuu emitovanom u nedelju na američkom informativnom programu „Puna mera“, odgovarajući na pitanje da li bi se susreo sa Kim Džong-unom, prenosi agencija Jonhap.

– Susreo bih se sa svakim za koga mislim da treba. Ne mislim da je to snaga ili slabost. Mislim da susret sa ljudima nije loša stvar. Tako da bih sigurno bio otvoren za tako nešto – rekao je Tramp.