Dvojica najmoćnijih svetskih lidera Vladimir Vladimirovič Putin i Donald Tramp tokom jučerašnjeg istorijskog susreta u Helsinkiju dotakli su se i situacije na Balkanu i rešenja kosovske krize!

Rešenje za trajni mir

Kako prenose diplomatski izvori sa samita, predsednici Rusije i SAD razgovarali su o svim gorućim svetskim temama – situaciji na Bliskom istoku, Siriji, nuklearnom naoružanju, Severnoj Koreji, Ukrajini (opširnije na stranama 10 i 11), ali i problemu Kosova.

Oni su na marginama skupa u Finskoj razmenili mišljenja i zaključili da bi podela Kosova bila prihvatljiva opcija za trajno rešenje kosovskog problema i da bi donela mir i stabilnost ovom delu regiona.

– Poznato je da je Kosovo jedno od glavnih svetskih žarišta i da u svetu ima status balkanskog „bureta baruta“ koje svakog trenutka može da eksplodira. Dvojica lidera upravo su svoj susret, ali i razgovore koje su imali na marginama samita iskoristili da porazgovaraju o svim temama koje mogu biti pretnja po globalnu stabilnost, što Kosovo svakako jeste i zbog činjenice da je delom i uporište ekstremnih islamista. Putin i Tramp žele da ispišu novu eru u međunarodnim odnosima i obojica zastupaju stav da nije logično da jedna strana dobije sve, a druga apsolutno ništa. Tako se došlo i do pitanja podele Kosova kao prihvatljivog rešenja – navode diplomatski izvori.

Oni objašnjavaju da se tako došlo do formule po kojoj bi četiri srpske opštine na severu Kosova – Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i severna Kosovska Mitrovica bili pripojeni centralnoj Srbiji, dok bi Albanci zauzvrat dobili deo Preševa zapadno od autoputa E-75, koji je gotovo 100 odsto etnički albanski.

Na ovakav plan morali bi svoj pristanak da daju i Srbi, dok je poznato da mu se Albanci žustro protive. Kao što je Informer već pisao, o ideji podele Kosova i ovakvoj razmeni teritorija već se ozbiljno razmatralo u Stejt departmentu, ali se tome suprotstavljaju albanski lobisti iz Vašingtona.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović ocenjuje za Informer da su Balkan i Kosovo svakako bili tema samita u Helsinkiju.

– Balkan je tradicionalno područje konflikata i područje velikog mešanja stranih sila. Nema sumnje da je to posledica strateškog značaja našeg regiona. Sa tog stanovišta ima osnova da i velike sile razmenjuju svoje poglede o Balkanu, a to se svakako odnosi na Kosovo. Rusija i Amerika mogu doprineti rešavanju problema na Balkanu i stabilizaciji. Zato je ovaj samit značajan, kako za rešavanje globalnih problema, tako i za pojedinačna rešenja poput situacije na Balkanu – ističe Jovanović.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović smatra da problem Kosova mora biti rešen kompromisom Srba i Albanaca.

– Toga moramo biti svesni. To nije lako i jednostavno jer ne postoje fenomenalno dobra rešenja – kratko ocenjuje Mihajlovićeva.

Sudar interesa velikih

I lider Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović je siguran da su Tramp i Putin pričali o Balkanu jer se u regionu sudaraju interesi SAD i Rusije.

– Jasno je da je u tom smislu bilo reči i o Kosovu i Metohiji i da su razmenili mišljenja o mogućim rešenjima za kosovski problem. U svakom slučaju, verujem da ćemo vrlo brzo osetiti prve, pozitivne efekte razgovora – naglašava Parović.

(Informer)