Bivša predsednica Švajcarske, Doris Lojthard, pozvala je na hitan referendum u Švajcarskoj, omogućavajući građanima da glasaju da li žele da se otarase Evropske unije.

U velikom udarcu za EU, odlazeća predsednica je rekla da građani Švajcarske zaslužuju da glasaju o vrsti odnosa koji žele da imaju sa neuspešnim evropskim projektom, nazivajući referendum “fundamentalnim“ za demokratiju.

“Bilateralan put je važan. Zato moramo razjasniti naš odnos sa Evropom. Moramo znati u kom pravcu da idemo. Stoga bi fundamentalan referendum bio od pomoći.“

Iako nije članica EU, ona je deo šengenske zone i ima brojne bilateralne sporazume sa ovim blokom.

Brisel i Bern rade na cementiranju odnosa sa sveobuhvatnim sporazumom, ali su pregovori ove nedelje naišli na probleme, jer je EU ponudila samo ograničen pristup berzama što je naljutilo švajcarske zvaničnike koji su pretili da će se osvetiti.

Lojthardova je za švajcarski list SonntagsBlick rekla: “Možemo ojačati saradnju sa Indijom i Kinom, ali EU ostaje centralna. Potreban nam je mehanizam i regulisan odnos sa EU. To bi takođe sprečilo i političke igre, kakvima trenutno svedočimo“.

Ona je dodala da stav EU o ograničenom pristupu berzi nije prihvatljiv.

Pre Božića je EU švajcarskoj berzi ponudila pristup tržištu EU samo na godinu dana, uprkos nedavnom odobravanju pristupa SAD, Hong Kongu i Australiji na neograničeno vreme.

U to vreme je Lojthardova govorila da EU deluje na ovaj način, kako bi oslabila švajcarski finansijski centar.

“Neosnovano je i neprihvatljivo povezati ovo tehničko pitanje sa institucionalnim pitanjem.“

Komisija je tvrdila da je u odnosu na ove tri zemlje, opseg švajcarske odluke mnogo veći, jer je trgovanje švajcarskim akcijama u EU – i obrnuto – rasprostranjenije.

Da je Švajcarska održala referendum, to bi bilo problematično za EU, jer je najveća grupa švajcarskog parlamenta- Švajcarska narodna partija evroskeptika, sa 65 članova.

(Webtribune.rs)