Svečanim prijemom u Velikom Kremaljskom dvorcu Rusija je obeležila svoj Dan narodnog jedinstva.

Vladimir Putin je pred probranim zvanicama održao prigodan govor u kojem je ukazao:

„Briga o svojoj zemlji i nepristajanje na svaki spoljni pritisak – to su temelji naše državnosti i genetski kod naroda“.

Odmah u nastavku je – imajući u vidu 1612-tu godinu i isterivanje Poljaka iz Moskve pod vođstvom Kuzme Minjina i Dmitrija Požarskog – rekao:

„Četiri veka nas dele od tih dramatičnih događaja kada je sam narod ustao protiv smute i bezvlašća, kada je nadvladao unutrašnje razmirice i spoljnu opasnost i odbranio dostojanstvo i nezavisnost zemlje“.

U tom kontekstu je posebno naglasio:

„Jedinstvo i patriotizam su za narod bili najpouzdaniji oslonac“.

Predsednik RF je na prijemu uručio sunarodnicima nagrade za jačanje jedinstva rosijske nacije i ordene prijateljstva većem broju stranaca.

Nagradu za jačanje jedinstva rosijske nacije za 2017-tu dobio je šef katedre za nacionalne i federativne odnose Vjačeslav Mihajlov.

Među dobitnicima Ordena Družbe (prijateljstva) je i Tomislav Nikolić. On se Putinu i prisutnima obratio rečima:

„Predstavljajući ovde sve građane Srbije, ovaj Orden primam od Ruske Federacije, od države koja je za Srbiju i srpski narod kroz istoriju bila najbliži prijatelj i saveznik.

Ovaj Orden primam od ruskog naroda koji nam je blizak po poreklu, jeziku, religiji, istoriji. Od naroda sa kojim gradimo zajedničku budućnost.

Drago mi je, gospodine Predsedniče, što ste Vi lično ocenili po zasluzi napore koje sam, uprkos brojnim teškoćama i preprekama, na funkciji predsednika Srbije od maja 2012-te do maja 2017-te ulagao u maksimalno produbljivanje ukupnih odnosa među našim zemljama i njihovog podizanja, zajedničkim naporima, do nivoa strateškog partnerstva.

Drugačije i ne sme i ne može ni da bude.

Budite uvereni da ću – koliko god živeo i ma čime se bavio – nastaviti da se zalažem za dalje učvršćivanje odnosa među našim bratskim narodima i državama.

Poštovani gospodine Predsedniče! Dozvolite da svim građanima Rusije čestitam Dan narodnog jedinstva i da Vam poželim dobro zdravlje i ličnu sreću i da Vam još jednom izrazim svoje najdublje poštovanje.

Vi ste potrebni svetu“.

Pre svečanosti u Velikom Kremaljskom dvorcu, Putin je zajedno sa patrijarhom Kirilom položio cveće na spomenik Minjinu i Požarskom

Potom je u pratnji verskih poglavara posetio izložbu „Rusija ustremljena u budućnost“.

Tom prilikom je glavnim za čoveka nazvao: ljubav, dobrotu i milosrđe.

Pored patrijarha Kirila, u njegovoj pratnji su bili poglavari muslimana Rusije Ravilj Gajnutdin i Talgat Tadžudin i budistički poglavar Pandito Hambo Lami Ajušev.

Imali su priliku da vide i domaći motocikl koji će moći da razvija brzine do 250 kilometara na sat, sa motorima na benzin i struju.