Izbijanje rata na Korejskom poluostrvu je jedan od scenarija koje je ruska vojska razmatrala, kako ne bi bila zatečena u slučaju da se to desi, rekao je šef Saveta bezednosti Rusije, zagovarajući  diplomatsko rešenje za ovu krizu.

Lansiranje balističke rakete “Hwasong-15” od strane Severne Koreje u sredu, za koju je Pjongjang tvrdio da je “sposobna da udari na čitavo kopno SAD-a“ i Vašingtonovo upozorenje da je ovaj test doveo svet “bliže ratu“, ponovo je podiglo zabrinutosti zbog potencijalno katastrofalnih posledica direktnog vojnog sukoba.

Nikolaj Patrušev, šef ruskog  Saveta za nacionalnu bezbednost, izjavio je da Rusija razmatra svoje opcije u slučaju da se rat rečima pretvori u pravu pucnjavu.

“Pravimo kalkulacije i pripreme. To nas neće iznenaditi“, rekao je Patrušev u petak za RIA Novosti, na pitanje da li Rusija radi na odgovoru na neprijateljstvo koje se potencijalno odvija u regionu.

Iako ratni scenario ne može biti isključn, on se mora izbeći po svaku cenu, rekao je Patrušev, rekavši da to nije u interesu Rusije, koja se nalazi “efikasno na granici sa njima (Severnom Korejom)“.

“Ako dođe do vojne akcije, a znate da određene zemlje to ne isključuju, onda može uslediti čitav niz različitih problema, uključujući i za nas“, rekao je on naglasivši da Moskva vidi diplomatiju kao jedino rešenje za krizu.

Najnovije lansiranje pokrenulo je napetost u vezi Severne Koreje, dok su američki zvaničnici ponovo usredsređeni na retoriku o ratnom zagovaranju.

Priznajući da bi “mnogi ljudi bili povređeni i ubijeni“ u slučaju kompletnog vojnog sukoba sa Pjongjangom, senator Lindzi Graham je rekao da Vašington ne bi imao drugog izbora nego da krene u to ako se “stvari ne promene“.

Američki izaslanik Ujedinjenih nacija, Niki Hejli, istakla je obećanje američkog predsednika Donalda Trampa, koje je dao u ozloglašenom govoru u UN, da izbriše Severnu Koreju u slučaju napada, upozoravajući da će “režim Severne Koreje biti potpuno uništen“.

Rusija je u više navrata pozvala Vašington, njihove saveznike i Severnu Korju da odstupe od sukoba i prihvate plan “zaleđenja“ koji podržava Kina, pod kojim bi SAD i Južna Koreja zaustavili svoje vežbe velikih razmera, a Pjongjang bi suspendovao svoj nuklearni i balistički program. Međutim, Vašington je odbio da razmotri ovaj plan, nazivajući uvredljivom ideju da se njihova aktivnost poredi sa aktivnošću Severne Koreje.

U periodu do najnovijeg testa, Tramp je Severnu Koreju nazvao državom koja sponzoriše terorizam, obećavajući da će uspostaviti nove sankcije protiv ove samoizolovane države.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u četvrtk tvrdio da sa svojim neprijateljskim radnjama i retorikom, Vašington traži izgovor za uništavanje Severne Koreje. Lavrov je rekao da su mu američke kolege rekle da sledeće ratne igre u regionu najverovatnije neće uslediti do proleća sledeće godine, već je Vašington izrežirao dve u oktobru i novembru, izazivajući odgovor Pjongjanga

Moskva je takođe govorila protiv prekidanja svih veza sa Severnom Korejom, ideja koju je nagovestio Vašington, tvrdeći da će to, iako bi to bilo “najlakše uraditi“, samo pogoršati situaciju oko zemlje.

Webtribune.rs