Amerikanci dobijaju tajne informacije o novim ruskim raketama Avangard. Centralni naučni istraživački institut za mašinsko inženjerstvo i Ujedinjena raketno-kosmička korporacija su pretreseni

Ti pretresi su se najverovanije dogodili zbog istraživanja mogućeg curenja podataka o novom ruskom hipersoničnom oružju.U jutro 20. februara, Federalna služba bezbednosti (FSB) je pretražila Centralni naučni istraživački institut za mašinsko inženjerstvo (glavna naučna organizacija Roskosmosa) u gradu Korolevu, kao i kancelariju Dmitrija Pisona, direktora Istraživačkog i analitičkog centra Ujedinjene raketno-kosmičke korporacije (ORKK) u Moskvi.

Pretresi su se dogodili u okviru krivičnog predmeta podnetog pod Članom 275 Krivičnog zakona Ruske Federacije (“Državna izdaja“).

Veruje se da su zaposleni u Istraživačkom institututu za mašinsko inženjerstvo dostavljali tajne informacije zapadnim specijalnim službama.

U julu je FSB sprovela inspekciju u Roskosmosu (ruska federalna svemirska agencija) u vezi sa izveštajima o otkrivanju informacija koje sadrže državne tajne.

U maju ove godine, CNBC je objavio izveštaj o testovima ruske najsavremenije rakete Avangard. Američki TV kanal je naveo zanimljive detalje o ispitivanjima nove ruske rakete, kao što su, na primer, neuspelo lansiranje u oktobru 2017. godine, rok za raketni sistem, kao i podatke o instalaciji Avangard borbene jedinice na interkontinentalne balističke rakete UR-100N.

Hipersonični projektili lete brzinom koja je pet puta veća od brzine zvuka.

U četvrtak je rusko Ministarstvo odbrane objavilo snimke dva nova hipersonička raketna sistema koji mogu da nose nuklearne bojeve glave.

Ruski vojni stručnjak Pavel Felgenhauer rekao je za „Bi-Bi-Si“ da je veoma skeptičan kada je reč o efektivnosti novih sistema. Istragu o curenju informacija o raketnim sistemima nazvao je „politički sramotnom“.