U sklopu međunarodne vojno-tehničke saradnje između Rusije i Tadžikistana, Rusija će Tadžikistanu proslediti mala oružja, artiljeriju i oklopna vozila (oklopna voila BTR-80, pešadijska borbena vozila BMP-2, T-72 tenkove), Mi-8 helikoptere i Mi24, opremu za komunikaciju i vazdušnu odbranu, logističku opremu, medicinsku i topografsku opremu.

Snabdevanje oružjem i vojnom opremom je deo programa modernizacije oružanih snaga Tadžikistana, što je važno za poboljšanje borbenih kapaciteta vojske ove republike.

Program će proširiti mogućnosti Tadžikistana u borbi protiv terorističkih pretnji i ojačati granicu Tadžikistana i Avganistana, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U martu 2016. godine je predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon odlučio da poveća organizacionu strukturu oružanih snaga Tadžikistana sa 6.000 na 20.000 vojnika. Glavna uloga u obuci kadrova je dodeljena Rusiji.

Glavni garant bezbednosti Tadžikistanu je 201. ruska vojna baza (sa oko 7 hiljada vojnih lica) koja se nalazi u Dušanbeju, Kulobu i Kurgan-Tubu.

(Webtribune.rs)