Rusiji je zabranjeno učešće na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet.

Rusi su izbačeni sa ZOI zbog navodnog dokaza o državnom sistemskom dopingu na Igrama 2014. čiji su bili domaćin u Sočiju.

Takođe, Olimpijski komitet Rusije moraće da plati odštetu MOK u iznosu od 15.000.000 dolara, zbog učešća u organizovanju sistema dopinga, dok je Vitali Mutko, tadašnji ministar sporta, doživotno je suspendovan za bilo šta u vezi sa Olimpijskim igrama.

Ipak, ruski sportisti koji dokažu da su bili ‘čisti’, kao i na Letnjim olimpijskim igrama u Riju prošle godine, moći će da učestvuju pod neutralnom, olimpijskom zastavom.

Kako se navodi, po MOK-u, u skandalu je učestvovalo preko 1.000 sportista.

Odluku je saopštio predsednik MOK Tomas Bah, posle većanja komisije od četrnaest članova, koji su prethodnih sedamnaest meseci pokušavali da utvrde da li je i koliko država Rusija učestvovala u celom skandalu, počev još od Igara u Londonu 2012. godine.

„Ova odluka trebalo bi da stavi tačku na ovu štetnu epizodu za sport, ali i posluži kao katalizator u još efektivnijoj borbi WADA protiv dopinga“, navodi se u saopštenju MOK.

Pred komisijom su govorili i članovi brojne ruske delegacije, na čelu sa Vitalijem Smirnovim – dugogodišnjim članom MOK i nekadašnjim KGB agentom – ali i osamnaestogodišnjom dvostrukom šampionkom sveta Evgenijom Medvedevom.

Međutim, ni to nije pomoglo da Rusi pod svojom zastavom i himnom nastupe u Pjongčangu.

S druge strane, Mutko, koji je danas zamenik premijera Rusije i na čelnoj poziciji organizacionog komiteta za predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu, odbacio je prošlog petka optužbe da je bilo sistemskog dopinga sportista.

Ruski olimpijski komitet, ali i predsednik države Vladimir Putim, najavili su mogućnost bojkota takmičenja, koje startuje u Južnoj Koreji devetog februara, ukoliko im učešće bude zabranjeno.

usiji je objavljen hibridni rat, a odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) nanet je udarac imidžu Rusije u sportu, smatra član Odbora Saveta Federacije Rusije za međunarodne poslove Igor Morozov.

Pod olimpijskom zastavom

Morozov smatra da pojedini sportisti mogu da nastupaju na Igrama, ali da je neprihvatljivo da reprezentacija bude bez zastave i himne.

„Rusiji je objavljen hibridni rat u politici i ekonomiji, a sada je nanet udarac imidžu Rusije u sportu“, rekao je ruski senator.

Prema njegovom mišljenju, „to je još jedan udar na Rusiju pred predstojeće predsedničke izbore“.

Sa svoje strane, prvi zamenik predsednika Odbora Saveta Federacije za odbranu i bezbednost Franc Klincevič smatra da Rusija ne treba da učestvuje na Olimpijskim igrama 2018. godine, ako ne bude učestvovala pod svojom zastavom.

„Ne znam koji će biti konačni izbor Rusije, ali, po mom mišljenju, velika sila ne bi trebalo ’inkognito‘ da ide na Olimpijske igre“, istakao je Klincevič.

Prema njegovim rečima, odluka MOK-a da Rusiji zabrani učešće jeste novi pokušaj da se Rusija izoluje.

„Sport već odavno predstavlja jedan od najvažnijih oblasti odnosa među narodima i odluku MOK-a, kako god da je ona predstavljena, treba tumačiti kao novi pokušaj izolacije Rusije. Strašan udarac nanet je ne samo olimpijskom pokretu“, dodao je Klincevič.

Zamenik predsedavajućeg Državne dume Petar Tolstoj smatra da bi odluku o učešću na Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji trebalo da donesu sportisti, a ne političari i zvaničnici. Tolstoj je, takođe, nazvao poniženjem nastup Rusije pod neutralnom zastavom.

„Ponosan sam na sportiste, jer ovi ljudi nemaju kult ličnog uspeha i medalja na zidu za sećanje na Olimpijadu, već odgovornost za svoju zemlju i za svoje odluke“, rekao je Tolstoj na „Prvom kanalu“.

Izvršni odbor MOK-a odlučio je da diskvalifikuje Olimpijski komitet Rusije (OKR), dok će „čisti“ ruski sportisti moći da nastupaju na Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji 2018. godine pod olimpijskom zastavom.

Zaharova: Dušom i srcem uz naše sportiste

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je suspenziju ruske reprezentacije sa Olimpijskih igara 2018. godine u Pjongčangu.

„Nikako ne mogu da nas sruše. Ni svetskim ratom, ni raspadom Sovjetskog Saveza, ni sankcijama… Mi preživljavamo. Ne treba da bude ruskog sporta. Svetske prognoze nisu planirale oživljavanje Rusije kao sportske sile: omladina je već trebalo da spava, na stadionima da budu prodavnice odeće, a treneri da rade za druge reprezentacije“, napisala je Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku.

Ona je takođe istakla dostignuća ruskih sportista. Pored toga, prema njenim rečima, sport u Rusiji postao je jedna od nacionalnih ideja.

„Sve vreme pokušavaju da nam dokažu besmislenost svega našeg — načina života, kulture, istorije, a sada i sporta. Da li boli? Vrlo. Dušom i srcem sam sada uz naše sportiste. Da li ćemo preživeti? Da“, dodala je Zaharova.