Skorašnje najave koje je iznela stalna predstavnica SAD u Ujedinjenim nacijama o mogućem napadu na Siriju izazivaju ogorčenje i krajnju zabrinutost, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Vašington, zapravo, čini sve u svojoj moći da prikrije i zaštiti terorističke grupe koje su aktivne u blizini Damaska i u drugim sirijskim provincijama“, navodi se u saopštenju i dodaje da Amerikanci, istovremeno, izvrću istinu o situaciji u Istočnoj Guti, iz koje teroristi svakodnevno granatiraju stambena naselja sirijske prestonice.

Ruska diplomatija poručuje Sjedinjenim Državama i njenim saveznicima da su neprihvatljivi pokušaji promene ili lažne interpretacije rezolucije Saveta bezbednosti o primirju u Siriji, koja isključuje terorističke organizacije iz sporazuma o prekidu vatre.

Ministarstvo je izrazilo zabrinutost i povodom informacija da militanti pripremaju simulaciju napada hemijskim oružjem, kako bi se opravdala unilateralna vojna akcija SAD protiv Damaska i vladinih objekata i postrojenja u Siriji.

„Takve kriminalne akcije mogu biti pretnja po živote ruskih vojnih savetnika, uključujući i predstavnike Centra za pomirenje zaraćenih strana, koji se nalaze u rezidencijama u Damasku i objektima sirijskog Ministarstva odbrane“, navodi se u saopštenju i podvlači:

„U tom slučaju, biće preduzete neophodne mere odmazde“.

Američke izjave koje govore u prilog političkog procesa u ratom razorenoj zemlji su oličenje licemerja, jer vojne snage SAD ilegalno okupiraju značajan deo sirijske teritorije, zaključuje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

Ovo saopštenje potvrda je ranije danas iznesenog upozorenja ruskog generalštaba. Šta je Amerikancima poručio general Valerij Gerasimov, pročitajte OVDE.

(Pravda)