U Kairu je održan vanredan sastanak Arapske lige, na kom su ministri spoljnih poslova država članica kritikovali odluku predsednika SAD da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela, a predsedavajući Lige je pozvao zemlje sveta da priznaju državu Palestinu sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Sastanak je trajao dva i po sata, a govorilo je skoro 20 delegata.

Predsedavajući Arapske lige Ahmed Abul-Gejt je, na početku sastanka u petak uveče, pozvao zemlje sveta da priznaju državu Palestinu sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, kao odgovor na odluku američkog predsednika Trampa da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela.

Ta odluka, kako je naglasio, dovodi u pitanje ulogu Vašingtona kao mirovnog medijatora, ne samo na Bliskom istoku, već celom svetu, preneo je AP.

– Ta odluka postaje legalizacija okupacije – kazao je Gejt, aludirajući na izraelsku okupaciju, a potom i aneksiju istočnog Jerusalima 1967. godine.

I palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Maliki je pozvao na priznavanje države Palestine i istočnog Jerusalima kao glavnog grada.

Maliki je pozvao Ligu da naloži svojim izaslanicima u UN da podnesu nacrt rezolucije kojom se osuđuje Trampova odluka.

– Ukoliko ništa ne učinimo povodom ove Trampove odluke, dogodiće se još mnogo tragedija. Nema normalizacije sa Izraelom i nema kompromisa – poručio je irački ministar spoljnih poslova Ibrahim el Džafari.

Ministar spoljnih poslova Libana Gibran Basil je ukazao da bi ova „nesreća trebalo da ih ujedini i trgne iz sna“.