RUSKE atomske podmornice uspešno se izvršile zadatak da se neprimetno približe obalama Sjedinjenih Država!

Ovo je visoki ruski pomorski oficir otkrio televiziji Ministarstva odbrane RF „Zvezda“.

Ispričao je: „Da, zaista smo imali zadatak da naše podmornice zauzmu pozicije u zonama američkih vojno-pomorskih baza. Taj zadatak smo izvršili“.

Da ne bi laicima ostavio prostor za sumnje da se radi o „samohvalisanju po zadatku“, isti oficir je istoj televiziji razjasnio:

„Naše podmornice ostavile odgovarajuće znakove o svom prisustvu u tim okeanskim zonama. U svoje baze su se tek potom vratile“.

„Zvezda“ je sa svoje strane otkrila da se radilo o podmornicama klase „Štuka-B“.

Potom je načelnik štaba podmorničke divizije Pavel Bulgakov – odgovarajući na pitanje ruske vojne televizije da li su njegovi potčinjeni mogli da uz pomoć periskopa više njujoršku statuu Slobode – priznao:

„Teško da su to mogli, ali su joj bili prilično blizu“.

„Onaj prvi visoki oficir je dodatno ukazao da su se ruske podmornice nalazile u „neutralnim vodama“. A Bulgakov precizirao:

„Moram da budem neodređen. Ali, hajde da kažem da su naši bili nedaleko od pomorske baze SAD“.

Bulgakov je ranije komandovao podmornicom iste klase „Tigar“ i zaslužio visoko oficirsko odlikovanje.

CNN je u jesen 2012-te objavio da su pored atlantske jugoistočne obale SAD bili „primećeni ruski podvodni razarači“.

Ista televizija je tvrdila da je tada jedna ruska podmornica bila primećena na 400 kilometara od Floride. U vreme kada se ispred njenih obala održavala vojno-pomorska vežba sa učešćem nosača aviona.

Potom su američki mediji tvrdili da je ruska atomska podmornica klase 971, naoružana krstarećim raketama velikog dometa, ceo mesec neprimećena provela ispred američkih voda Meksičkog zaliva.

Pentagon je to u ono vreme demantovao.