Američki plivač Rajan Lohti suspendovan je na 14 meseci zbog dopinga, saopštila je Američka anti-doping agencija (USADA).

Neverovatno, ali legenarni plivač je samog sebe uvalio u nevolje, jer je na društvenim mrežama objavio fotografiju kako u venu ubrizgava infuziju veću od 100 mililitara, što je zabranjeno anti-doping pravilnicima.Iako u infuziji nije bilo zabranjenih suptanci, Lohti je drakonski kažnjen jer je prekršio anti-doping pravilnik.

– Lohti (33) je 24. maja na društvene mreže objavio fotografiju kako ubrizgava u sebe intravenoznu infuziju. Usledila je istraga, tokom koje je Lohti u potpunosti sarađivao, tokom koje je otkriveno da je primio intravensku infuziju dozvoljenih supstanci u klinici za infuziju u zapremini većoj od 100 mililitara u periodu od 12 sati bez terapijske upotrebe.

– Intravenozne infuzije i injekcije veće od 100 militara su zabranjene u svakom trenutku, osim onih koji su legitimno primljeni tokom bolničkog lečenja, hirurških procedura ili dijagnostičkih ispitivanja tprema USADA protokolu za olimouijske i paraolimpijske testove Nacionalnlne anti-doping politike, Nacionalnog olimpijskog komiteta SAD i Međunarodnog anti-doping pravilnika, koji su usvojili Svetski antidoping kodeks i Svetsku anti-doping agenciju zabranjenih supstanci – navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Lohti je upao i u velike nevolje kada je lagao da su ga tokom Olimpijskih igara u Riju napali naoružani muškarci i da su ga opljačkali i pretili mu pištoljem.