Bivši premijer Katara – šejh Hamad bin Džasim bin Džabr Al-Tani – u jednoj tv-emisiji je faktički razotkrio četiri glavna sponzora sirijske takozvane „naoružane opozicije“ i ekstremnih grupacija.

Otvoreno je priznao da su džihadisti od 2011-te potpuno „na blagajni“ i pod komandom četiri zemlje: SAD, Saudijske Arabije, Katara i Turske.

Pritom je naveo da je cilj rata protiv Sirije bio i ostao – svrgavanje njenog predsednika Bašara Asada.

Al-Tani je u istoj televizijskoj emisiji nagovestio da zvanična Doha raspolaže snimcima i dokumentima koji potvrđuju njegove tvrdnje.

Al-Tanijev nastup je svojevrsni odgovor Vašingtonu i Rijadu čiji zvaničnici su nedavno optužili Katar da finansira Al Kaidu i Islamsku državu. Ustvrdio je da su četiri zemlje saveznice u ratu protiv Sirije od samog početka bile „u istom rovu“ i da su međusobno koordinirale sva dejstva u Siriji.

Moskovski vojni ekspert, Aleksandar Žilin, već je ocenio da će Amerikanci najverovatnije biti u stanju da zataškaju ovaj skandal:

„Praviće se kao da se ništa nije dogodilo jer kontrolišu veliki deo medijskog prostora i u svetu i u Evropi. A Al-Tani posle svega što je otkrio nosi glavu u torbi. Stara tradicija CIA je – izricanje smrtne kazne za predugačak jezik. Najmanje što mu se može dogoditi je organizovana kampanja za njegovu diskreditaciju“.

Žilin posebno naglašava i upozorava:

„Ne treba očekivati efekte aktivirane moćne bombe. Uostalom, svi ionako sve znaju. Da, svi znaju da „međunarodni terorizam“ čine Sjedinjene Države i terorističke organizacije koje one podržavaju. Problem je što to niko zvanično neće izgovoriti“.